keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Vastapuoli saattaa joskus sanoa jotain viisasta

Ensinnäkin: En ole Päivi Räsäsen kannattaja. En ole ikinä äänestänyt häntä. Olen eri linjoilla hänen homokantansa kanssa. Oudoksun monia muitakin hänen ajatuksiaan. Edustamme kristinuskon eri laitoja.

Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että möläyttelyistä huolimatta eräissä eräissä hänen ideoissaan on itua. Joskus vastustajakin saattaa lausahtaa jonkin hyvän ajatuksen. Ei se voi olla niin, että minä ja meikäläiset olemme aina oikeassa ja hän ja heikäläiset aina väärässä.

Epäilen, että vain pieni osa Räsäsen näinä päivinä tuomitsevista ihmisistä on lainkaan lukenut, mitä hän on todellisuudessa sanonut.

On tuohduttu esimerkiksi siitä, että hänen mielestään lakeja on joskus rikottava. Räsänen sanoi: "Kaikilla meillä on tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai jopa lakia, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia. Raamatussa kuitenkin sanotaan, että 'Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmisiä'. Sanomisen tila kapenee, jos emme tätä oikeuttamme käytä."

Tämän sanomisessa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, ei sittenkään vaikka Räsäsen lausumasta siivoaa Jumalan pois . Moraalisesti toimivan ihmisen tunnistaa juuri siitä, että on olemassa tietty raja, jonka jälkeen hän kieltäytyy tottelemasta, vaikka hänelle osoitettua vaatimusta perusteltaisiin yhteiskunnan säätämillä laeilla.

Historian tuntemus auttaa. Luterilainen sosiaalietiikka ajautui 1930-luvulla kriisiin. Se oli autuaasti laskenut sen varaan, että ihmisen on oltava aina esivallalle uskollinen, koska esivalta ei Paavalin sanojen mukaan "turhaan miekkaan kanna". Demonisen pahan keskellä Paavalin ajatukset eivät enää toimineet. Luterilaiset olivat esivaltauskollisuutensa kanssa niin sanotusti housut kintussa, kun kansallissosialistit vyöryivät kadulle.

Jos noin vain tuomitsee kaiken lakeja vastaan suunnatun kansalaistottelemattomuuden ja asettuu ehdoitta ihan minkä tahansa yhteiskunnallisen lain taakse, joutuu hylkäämään monta ihmiskunnan hyväntekijää. Siinä menevät Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela ja Vaclav Havel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti