perjantai 12. kesäkuuta 2015

Viidestoista genre

Nykyisessä Hämeenlinnassa on Eteläinen-niminen kylä, ja siellä oli Haran baari, vähän säälittävä mökkerö ohi kulkevan tien varressa.

Puisissa pirttipöydissä oli koristeina tavallisia tyhjiksi juotuja limsa- ja kaljapulloja. Niihin oli törkitty kuivia lehtipuun oksia niin kuin ne olisivat olleet kukkia. Oksiin oli kiedottu kreppipaperia, sinistä ja punaista.

Kun pyysi kahvia tiskiltä, kassavahti sanoi että joo, pannaan tippumaan. Vielä hän kysyi, otinko jotain pullaa kanssa, ja kun sanoin että joo, hän otti pullankäntyn pakastimesta ja työnsi mikroon.

Yhdessä nurkassa oli nuorta porukkaa. Niillä ei kai ollut kesäduunia. Ne puhuivat, mitä olivat viikonloppuna tehneet tai mihin olivat menossa. Ehkä Aitoon kirkastusjuhliin, kun siellä soitti Pobeda.

Toisessa nurkassa oli kaksi elähtänyttä ihmistä, mies ja nainen. Luomet lerpattivat ja posket roikkuivat.

Mutta siinä ne istuivat pöydän kahta puolta. Kävelin levyautomaatille ja laiton piisin soimaan, ja yhtäkkiä tajusin että nehän lauloivat siinä mukana, katsoivat toisiaan syvälle silmiin kuin ensirakastuneet. Huomatessani sen minä ajattelin että voi hyvä Jumala kun ihminen aina kaipaa, elämänsä loppuun saakka, ja antaisit nyt näillekin kahdelle jotain. Jos pikkaisen liikenis.

”Sun kanssas katson maailmaan ja kuin hullu huudan rakkauteni perään.” Juice lauloi.

Se on hieno muisto, mutta siitäkin huolimatta olen sitä mieltä, että tehtiin viisaasti, kun Viidettätoista yötä ei valittu virsikirjaan. Ei se sinne kuulu. Se on toisella tavalla hieno. Virsikirja ei ole sen genre.

4 kommenttia:

  1. Harkittiinko Viidettatoista yota tosiaankin virsikirjaan? Jos nain on, niin mitenkahan se mahtoi paasta harkintaan? Hieno biisi, mutta oudolta se virsikirjassa tuntuisi, jopa itseni kaltaisesta agnostikosta.

    VastaaPoista
  2. Ilmeisesti sitä ehdotettiin tosissaan, vaikka läpimeno taisi olla kaukana. Uutislinkissä mainittu ehdottaja on täyspäinen kaveri, vaikka hänen tästä ideasta en innostukaan. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013020516637202_uu.shtml

    VastaaPoista

  3. Mihin perustat ilmaisusi täyspäinen kaveri? Olet sitä ennenkin käyttänyt.

    VastaaPoista
  4. Sellainen ihminen (mies tai nainen), jonka ajatuksia ja mielipiteitä kannattaa kuunnella ja ottaa ne huomioon, vaikka itse sattuisikin olemaan jostain asiasta hänen kanssaan eri mieltä.

    VastaaPoista