sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Askel sukupuolineutraaliin rippikouluun

Otsikko on hieman raflaava. Rippikouluissamme puhutaan edelleen tytöistä ja pojista, ja leirijakoja tehdessä koetetaan huolehtia siitä, että vähemmistösukupuolta on leiriväestä ainakin kolmannes. Pojille ja tytöille on omat vessansa, majoituksensa ja saunavuoronsa, ja varmaan poikien kanssa puhutaan hieman eri asioista kuin tyttöjen kanssa.

Uskon tämän kaiken olevan luonnollista ja ihmisten erilaisuutta kunnioittavaa elämää, vaikka jotkut itseään viisaina pitävät sanovat jotain sellaista, että ihmisen sukupuoli on vain yhteiskunnallinen diskurssi.

Kaikesta huolimatta sukupuolineutraaliuden julistajat eivät ole kokonaan väärässä. Jotain on heiltäkin syytä omaksua. Jäykkiä sukupuolirooleja ei ole syytä korostaa.

Niinpä ryhdyin korjaamaan tutustumistehtäviä, joilla rippikoulumme pienryhmät (paikallisessa kielessämme JK-ryhmät) ovat aloitelleet taivaltaan. Ne ovat muuttuneet aikaa sitten vanhentuneiksi, mutta jostain syystä en ole vain osannut kiinnittää niihin huomiota. Oikeastaan vähän hävettää, että lauseet korjataan vasta nyt.

Uudistetun version mukaan tytöiltä ei enää kysellä kauneudenhoidosta eikä toiveammatteja enää erotella sukupuolen mukaan. Harrastuskysymyksetkin ovat yhtäläisiä.

Jotain vanhasta sentään jätettiin. Tytöt saavat kertoa, pitävätkö he mieluummin hametta vai housuja, ja pojilta kysytään kravatin käyttämisestä. Tuon verran kai sallittaneen eroa.

4 kommenttia:

  1. Vanhahko postaus, mutta osuin lukemaan näitä blogijuttujasi. Haluaisin mielenkiinnosta kysyä yhtä asiaa. Paljon olen lukenut ja kuullut ihmisistä, jotka kokevat olevansa väärän sukupuolen kehossa tai "sukupuolettomia" (eivät halua määritellä itseään mieheksi tai naiseksi tms.), ja nämä trans- tai määrittelemättömät henkilöt yleisesti ottaen tuntuvat kokevan asian niin, ettei heitä saisi väkisin sulloa siihen tiettyyn sukupuoleen, joka löytyy fyysisesti heidän kehostaan.

    Riparilla oli/on kuitenkin esim. ne tyttöjen ja poikien vessat ja majoitustilat erikseen, samoin kuin ainakin omalla riparillani aikoinaan oli myös peseytymisajat erikseen (siis pojat peseytyi yhdessä ja tytöt sitten yhdessä, ei mitään sekasaunajuttuja ainakaan minun rippikouluaikoina ollut). Eli jos on tällainen sanotaanko nyt vaikka trans-nuori, joka on fyysisesti poika mutta tuntee henkisesti olevansa tyttö, miten tällainen nuori "sijoitetaan" esim. nukkumisjärjestelyissä tai saunavuoroissa? Tuntuisi väärältä sortaa hänen henkistä sukupuoli-identiteettiään komentamalla hänet siihen fyysisen sukupuolen juttuun, mutta toisaalta, jos hänet laittaa sitten tyttöjen saunaan, vaikka hänellä on se pojan keho, voi se niiden tyttöjen mielestä olla ikävää. Tulee mieleen sellainen, että uimahallissa joku mies tuppaa naisten suihkupuolelle sillä perusteella, että "koen olevani nainen" ja naiset sitten kokevat tämän tirkistelynä tai jonain sellaisena.

    Onko tällaiseen tapaukseen olemassakaan kaikkien kannalta järkevää, ketään loukkaamatonta ratkaisua?

    (Sen toki tiedostan, että ripari-iässä saattaa vielä olla sen verran hukassa identiteettinsä kanssa, ettei tuollaisia tapauksia välttämättä tulekaan vastaan, mutta kyllähän jotkut väittävät tietäneensä jo lapsesta lähtien, että ovat väärässä sukupuolessa..)

    Mitä mieltä olet tai miten itse toimisit tuollaisessa tapauksessa?

    VastaaPoista
  2. Kysymys on ainakin täällä Pirkkalan suunnalla kohtalaisen teoreettinen, sillä harvassa ovat rippikoululaiset, jotka ovat sanomaan tällaisesta identiteetistään rippikouluiässä mitään ääneen. Sanomisen aika tulee vasta myöhemmin.

    Tämä ei kuitenkaan vähennä kysymyksen kiinnostavuutta.

    Mitään valmista vastausta minulla ei ole. Kun tällainen kysymys tulee käytännön tasolla vastaan, istutaan vain alas ja mietitään, mitä on viisainta tehdä. Tämä ei sinänsä ole kovin outoa, koska monen muunkin rippikoululaisen kohdalla joudutaan miettimään erityisratkaisuja.
    Olen aika varma, että tähän keksittäisiin yhteistuumin jotain.

    VastaaPoista
  3. Hmm, yhteistuumin asian miettiminen kuulostaa kyllä parhaalta ratkaisulta - niin tuossa kuin yleensäkin joissain "normaalista poikkeavissa" tilanteissa.

    Itse vain vähän pelkään, että tahattomasti tulee loukanneeksi jotakuta, kun yrittää toimia oikein näitä vähemmistöjä kohtaan, yhtä lailla kuin siinä samalla enemmistöjäkin kohtaan. :( Varsinkin sukupuoliroolit tai -neutraalius tuntuvat tällä hetkellä jakavan porukkaa melko vahvastikin..

    VastaaPoista
  4. Virheitä voi tulla ja joku voi loukkaantua. Yleensä ihmiset kuitenkin sietävät aika paljon, kun huomaavat että edes yritetään.

    Joskus kädessä on niin huonot kortit, ettei kiitettävästä kannata unelmoida, vaan on tavoiteltava välttävää seiska.

    VastaaPoista