On tehty merkittävä arvovalinta, kun on päätetty, että jokaisella täysi-ikäisellä ihmisellä on sukupuoleen katsomatta käytettävänä vaaleissa yksi ääni. Tähän äänioikeuteen ei vaikuta varallisuus, koulutus eikä ymmärryksen taso. Nykyään sitä ei voi riistää esimerkiksi rikostuomion perusteella.
On muitakin käytäntöjä. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöissä äänestetään asuntojen koon perusteella. Vuokralaiset eivät saa sanoa mitään, vaikka he ovat niitä, jotka varmimmin asuvat talossa. Tälle käytännölle tuskin voi mitään, vaikka demokratiasta sitä ei voi kiitellä.
Ajatusleikkinä sopii miettiä, millaista politiikkaa tehtäisiin, jos vanhemmat voisivat lisätä ääniinsä huollettavana olevien lastensa lukumäärän verran ääniä. Koska vanhempia on kaksi, yhdestä lapsesta saisi puolikkaan lisä-äänen, kolmesta puolitoista. Ehkä voisi miettiä sitäkin, että ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat saisivat käyttöönsä myös vanhempiensa äänet.
Näiden muutosten jälkeen maailma olisi toisenlainen. Uskon, että kouluilla olisi rahaa eikä päivähoidossa olisi ongelmia. Varmasti probleemeja tulisi, mutta ainakin ne vaihtaisivat paikkaa.
Merkitystä on silläkin ajatuksella, että vaikka monilapsisia perheitä on vähän, lapsia monilapsisissa perheissä on paljon.
VastaaPoistaHeitin hatusta prosentit 5 ja 30, mutta tilastoista lukemalla selviää, että yli kolmen lapsen perheitä on 5 % ja ne käsittävät 14 % lapsista.
Yli kahden lapsen perheitä on 18 % ja lapsista 35 % on näissä perheissä.
Ajatuksena siis, että tehdäänkö päätöksiä ajatellen perheitä ("ai, eihän tällaisia perheitä ole kuin 5%") vai perheiden henkilöitä ("oho, tämähän vaikuttaa joka seitsemänteen lapseen").