maanantai 17. syyskuuta 2012

Ohjeita siitä, miten nuoria on kutsuttava

Väestöliitto on julkaissut Murkkumanuaali-nimisen kirjan. Ei voi olla asiantuntemattomampaa nimeä nuorten vanhemmille suunnatulla kirjalla. Sen vuoksi julkaisen tässä perusohjeet siihen, millä nimityksillä nuoria kannattaa kutsua.

Murkku-sana paljastaa käyttäjästään, että hän on joku iät ajat nuoruutensa hukannut aikuinen, joka yrittää tekopirteästi ja tekotuttavallisesti lähestyä nuoria. Kyse on siis pahimman lajin virheestä.

Murkku on radiotoimittaja Uma Aaltosen (ei Anneli Tempakan niin kuin ensin muistin) keksimä sana. Uma Aaltonen aloitti 1970-luvulla aivan pätevänä nuorten ohjelmien toimittajana.Tätä hänen sepittämäänsä sanaa nuoret eivät vain itse käytä ikinä. Eivät vaihdevuosi-ikäiset naisetkaan halua olla vaikkuja.

Murrosikäinen sopii biologian tunnille, muttei siviilielämään. Se on tekninen termi, joka ei istu ihmisen suuhun ja leimaa ihmisen hänen biologisen kehitysvaiheensa perusteella. Myöskään viidenkympin vaiheilla olevat naiset eivät sano itsestään "me vaihdevuosikäiset".

Ihmisellä on tietysti biologiset vaiheensa, mutta niistä on syytä puhua hienotunteisesti kenenkään persoonaan viittaamatta.

Teini on yleensä lievä haukkumasana, jolla tosin nuoretkin kutsuvat itseään. Vanhempien ihmisten pitää olla sen käytön kanssa varovaisia ja pidättäytyä käyttämästä sitä, ellei suhde nuoriin ole erityisen lämmin ja luottamuksellinen.

Sana "teini" ei muuten tule englannin kielen teenager-sanasta, vaan on jo 1500-luvulla Mikael Agricolan käyttämä sana, joka pohjautuu diakonia merkitsevään kreikan kielen sanaan.

Nuoriso on lähes neutraali ja käyttökelpoinen käsite, mutta siinä on toisinaan lievä haukkumasävy. Se on monien negatiivisten yhdyssanojen alkuosa, kuten sanoissa "nuoriso-ongelma", "nuorisorikollisuus" ja "nuorisotyöttömyys".

Nuori ja nuoret ovat erinomaisia sanoja. Ne ovat positiivisia, eivät leimaa ketään ja ovat samalla riittävän tarkkarajaisia. Ei ole mitään syytä, minkä vuoksi olisi käytettävä niiden sijasta jotain muita.

Katselen maailmaa Tampereen suunnalta. Jossain muulla Suomessa sanojen sävyt voivat olla hieman toisenlaisia.

1 kommentti:

  1. Kuopion suunnalla kuulostaa samalta.
    t. suurinpiirtein ex-nuori 22 v.
    P.S. löysin blogiisi facebook-kaverin tykättyä kirjoituksestasi ja heti jäin koukkuun.

    VastaaPoista