keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Ehtoollisviinissä olevan alkoholin selitys

Ellei ehtoolliviinissä olisi alkoholia, jossain olisi jokin lahko, joka kuvittelisi, että pelastuminen on sitä varmempaa, mitä enemmän leipää ja viiniä ahmii.

lauantai 25. heinäkuuta 2009

Kateudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta

Ihmisten elämäntarinoita kuunnellessa huomaa, että yllättävän monia on jäänyt vaivaamaan jokin väärin perustein annettu koulunumero, vaikka sillä ei ole voinut olla vähintäkään vaikutusta koulunjälkeiseen elämään, ei opiskelupaikkoihin eikä ammatinvalintoihin.

Epäoikeudenmukaisuus satuttaa ja luo pysyviä haavoja.

Tämäkään asia ei vain ole niin yksinkertainen kuin ensinäkemältä luulisi. Liian usein valitus epäoikeudenmukaisesta kohtelusta on vain kateuden toinen nimi.

perjantai 17. heinäkuuta 2009

Sikainfluenssan hyvät puolet

Melkein jokaisella asialla on hyvät puolensa, ehkä myös niin sanotulla sikainfluenssalla.

Ehkä sen hyvä puoli on siinä että se osoittaa, mitkä organisaatiot ja yhteisöt on rakennettu kestävälle pohjalle, ei käskyttämiseen varaan eikä sen, että kaikki osaaminen riippuu yhdestä ihmisestä.

Selviytyjiä ovat sen sijaan ne yhteisöt, joiden painopiste on mahdollisimman alhaalla ja joissa uskotaan sääntöjen sijasta ihmisten osaamiseen, ymmärryskykyyn ja kestäviin mutta samalla notkeasti sovellettaviin periaatteisiin.

perjantai 10. heinäkuuta 2009

Kun ihminen on vain tietty kilomäärä lihaa

 
Joskus yhdeksäntoistavuotiaana olin ostamassa itselleni polkupyörää. Myyjä teki hyvän tarjouksen, mutta sanoi, että tarjous oli voimassa vain minuutin. Sitten hän alkoi laskea sekunteja.

Hätäpäissäni, aikuisten maailmaan tottumattomana ostin sen pyörän. Jo pari kolme vuotta myöhemmin päätin, että enää en tuollaiseen suostuisi. Paiskaisin kaupan oven kiinni ja sanoisin: "En ikinä osta teiltä pyörää, en ota vaikka ilmaiseksi antaisitte."

Ehkä tuolta juontaa jonkinlainen vastenmielisyyteni halpalentoyhtiöitä kohtaan.

Tuntuu siltä kuin niille ihmiset olisivat vain karjaa. Mikään ei ole itsestään selvää, ei vessakäynnin oikeus, ei edes normaalin asiallinen istumapaikka.

On mietitty jopa sitä, että lipun hinta perustuisi asiakkaan painoon, niin kuin ihminen olisi vain luita ja lihaa.

Ei kaikkeen nöyryytykseen tarvitse suostua, ei sittenkään vaikka se olisi kuinka halpaa tahansa.
 

keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Michael ja Diana

 
Aikanaan prinsessa Dianan kuolema sai enemmän palstatilaa kuin toisen maailmansodan loppuminen. Rauhantulo vei laajalevikkisimmistä lehdistä tilaa vain neljänneksen, Diana taas kokonaisen kolmanneksen.

Dianan kuolema oli iso uutinen myös täällä kotoisessa tasavallassamme. Samana päivänä, kun Ilta-Sanomat kertoi kahden kolmasosa sivun verran Äiti Teresan kuolemasta, se kertoi yhdeksän sivua Dianasta.

Tulipahan vain tänä aamuna postilaatikolla mieleen, kun katsoin sanomalehden etusivua.
 

sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

Onko regatan aikana välttämättä purjehdittava?

 
Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vietetään Hangon regattaa.

Jokunen vuosi sitten muuan purjehduskilpailuun osallistunut mies joutui vastaamaan alaikäisen juhlijan kysymykseen: "Onks teidän pakko pitää jotain purjehduskisoja juuri nyt, kun täällä on toi regatta ja nää juhlat?"
 

perjantai 3. heinäkuuta 2009

Friisinmaan esimerkki

 
Hyvin usein ajaessani liikennevalojen sijasta kiertoliittymään muistan muutaman vuoden takaista uutista, jonka mukaan Hollannissa Friisinmaalla oli onnistuttu pudottamaan liikennekuolemien määrä kolmannekseen.

Ratkaiseva syy oli siinä, että liikenteen säätely valoilla ja merkeillä oli lopetettu. Sen sijaan oli rakennettu liikenneympyröitä.

Bonuksena oli se, että matka-ajat eivät juuri pidentyneet, vaikka risteysnopeudet olivat pudonneet. Turha risteyksissä seisominen oli jäänyt pois.

Näennäisesti liikenneympyrä on vaikeaselkoisempi kuin valo-ohjattu risteys. Sen etuna on kuitenkin se, että se pakottaa ihmisen omaan ajatteluun, ei jonkin toisen.

Enkä kirjoittaisi tätä tähän, ellen samalla uskoisi, että tällaisia tosiasioita kannattaisi soveltaa muuhunkin.