sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Vain harvoista nuorisotähdistä tulee kiintotähtiä

Kun Suomessa pelattin vuonna 2003 alle 17-vuotiaiden jalkapallon maailmanmestaruudesta, kohuttiin yhdysvaltalaisesta Freddy Adusta. Hänen sanottiin olevan uusi Pelé.

Adu sai aikuisena sopimuksen maineikkaaseen Benficaan, mistä hän siirtyi lainalle AS Monacoon. Peliaikaa ei tullut, ja kerta kerran jälkeen Adun seurat heikentyivät. Adu palasi Kreikan ja Turkin kautta Yhdysvaltoihin, ja nykyään hän potkii palloa jossain Brasilian suunnalla.

Onpa laji mikä tahansa, nuorisotähtien tie tähtien taivaalle on kivinen.

Suomi on voittanut jääkiekossa nuorten maailmanmestaruuden kahdesti.

Vuoden 1987 voittajajoukkueessa pelasivat Teppo Kivelä, Janne Ojanen, Jukka Seppo, Sami Wahlsten, Pekka Tirkkonen, Marko Kiuru, Pentti Lehtosaari,  Jyrki Silius, Mikko Laaksonen, Marko Allen, Timo Kulonen, Petri Matikainen, Mikko Haapakoski, Antti Tuomenoksa, Sami Wikström, Jari Laukkanen, Jukka Marttila, Jari Parviainen, Markus Ketterer ja Kari Rosenberg.

Vuoden 1998 joukkueessa olivat Niklas Bäckström, Mika Noronen, Timo Ahmaoja, Marko Kauppinen, Tomi Källarsson, Ilkka Mikkola, Pasi Petriläinen, Pasi Puistola, Ari Vallin, Olli Ahonen, Johannes Alanen, Toni Dahlman, Teemu Elomo, Niklas Hagman, Olli Jokinen, Kari Kalto, Niko Kapanen, Jyrki Louhi, Timo Seikkula, Eero Somervuori, Tomek Valtonen ja Timo Vertala.

Minua paremmat jääkiekon asiantuntijat voivat kertoa, mitä näistä maailmanmestareista on tullut ja mistä syystä.

1 kommentti:

  1. Nyt on Köykän Arto hypännyt alueelle, johon en olisi koskaan uskonut hänen koskevan; jääkiekko. Luin pariin kertaan nuo listaamasi pelaajat ja aikaisemman mestaruusjoukkueen nimilistasta pelaajia, joista en ole koskaan kuullut sain kokoon kahdeskan nimeä. Jälkimmäisestä joukkueesta tuntemattomia nimiä minulle oli neljä.
    Puhut omalla tavallaan asiaa siinä mielessä, että näiden kahden joukkueen pelaajista oikeastaan kukaan ei ole tehnyt merkittävää kansainvälistä uraa, mikäli maajoukkue-edustuksia ei oteta lukuun. NHL ei ole näitä pelaajia pitänyt hyvänään. Kansallisella tasolla, sekä Euroopan mittapuussa tilanne onkin sitten erilainen. Listaamasi pelaajat ovat tuttuja varmasti yksilöllisesti erilaisesti riippuen heidän seurajoukkue-edustuksistaan.
    Mutta summa summarum, olet oikeassa, että nuorena saadut kannukset ei välttämättä kanna enää aikuisiällä. Varmasti nämä urheilijatkin sen tietävät. Toisaalta myöskin listoillasi on pelaajia, joille se NHL tai muu vastaava ei ole se taivas, vaan se, että voi harjoittaa rakastamaansa lajia kotimaassa, saaden siitä kohtalaisen toimeentulon. Joka kuuseen kurkoittaa, se katajaan kapsahtaa. Joskus vaan keskinkertaisuus on viisautta.

    VastaaPoista