tiistai 17. marraskuuta 2020

Otetaan mieluummin naapurilta

Yli kuusikymmentä ihmistä vastasi Facebookissa esittämääni kysymykseen: "Mitä itsellesi epämieluisia, ehkä kipeitäkin asioita olisit valmis sietämään, jos ilmastonmuutos saataisiin pysäytettyä?" Yli kuusikymmentä kuplaani kuuluvaa ihmistä vastasi.


Näistä voitaisiin luopua

Luopumisen kohteita tuli näin: yksityisautoilu 8, lihan syönti 6, turha, erityisesti kiinalainen roina 4, suklaa, kahvi, karkki, salmiakki tai maitotuotteet 4, uudet vaatteet 3, lentäminen 3. Etätyöhön siirtymisen kannattajia oli kaksi, niin myös niitä, jotka olivat valmiita tarkentamaan ruokavaliotaan

Yksittäisiä ideoita luopumisen kohteiksi tai muiksi toimiksi (joukossa on mukana huumoria) olivat: makkara, muut kuin sähköautot, pavut, tuontiruoka, saunominen, isoissa ja paljon lämmitystä vaativissa rakennuksissa käyminen, katuvalot, ManUn pilkku, Kemi—Tornio-moottoritie, lämmin vesi rajallisesti, turhat asuinneliöt, oman palatsin vierashuoneen lämpö, broileri ja pakatut tuotteet.

Joku olisi valmis toimittamaan öljy-yhtiöiden johtajat vankileireille. Joku toinen voisi luopua demokratiasta ja liberalismista diktatuurin hyväksi.


Vähentääkin voi

Pari vastaajaa kertoo jo luopuneensa lentämisestä ja vähän useampi lihan syömisestä. Joku paljastaa elävänsä jo nyt niin niukasti, ettei lisäsupistuksia oikein voi edellyttää. Pari kirjoittajaa sanoo mielestäni viisaasti, että täysluopumisen sijasta voidaan harkita haitallisten asioiden vähentämistä. Joku sanoi olevansa valmis vaikka mihin, kunhan koko systeemi muuttuu.


Vapaaehtoisuus ei auta eikä optimismi herää

Kokonaisuutta tarkastellessa optimismini ei lisäänny. Näillä luopumisilla maailman suunta tuskin vaihtuu. Ongelma on juuri siinä, että harva on valmis menettämään asioita, joista luopuminen tuottaa itselle kipua. Jos naapuriin sattuu, se ei niinkään haittaa.

Myöskään historian tutkiminen ei lohduta. Sieltä on mahdotonta keksiä esimerkkejä, joissa merkittävä määrä ihmisiä olisi tehnyt itselleen kiusallisia päätöksiä ennakoivasti ja vapaaehtoisesti. Voidaan vielä kuvitella, että jokin poliittinen liike uskaltaisi tehdä oleelliset päätökset. Ongelmana vain on, miten niillä päätöksillä voitettaisiin seuraavat vaalit.

Jääkö mitään muuta ratkaisua kuin vain se, että insinöörit keksivät pelastavaa tekniikkaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti