keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Perusvastauksia shakkikysymyksiin

Amatööripohjalta mutta shakkia seuraavana harrastelijana vastaan tässä muutamiin kysymyksiin, jotka tuntuvat kiinnostavan ihmisiä.

Tarvitaanko shakissa matematiikkaa?

Voi olla, että matemaattinen lahjakkuus on sukua shakilliselle lahjakkuudelle, mutta toisaalta potenssilaskujen tai trigonometrian osaamisesta ei ole mitään apua. Shakissa tarvitaan ennen muuta shakillista lahjakkuutta.


Tarvitaanko hyvää muistia?

Shakki ei ole muistipeli, mutta varsinkin avauksessa on välttämätöntä muistaa hyviä pelitapoja. Sen verran kannattaisi pitää mielessään vanhat pelinsä, ettei toistaisi vanhoja virheitään.


Kuinka pitkälle hyvät pelaajat laskevat siirtoja?

Vastaus riippuu pelitilanteesta. Aivan pelin alussa siirtoketjuja ei lasketa ollenkaan, koska hyvät ja mahdolliset siirrot osataan ulkoa. Pelin myöhemmässä vaiheessa voidaan tehdä hyvinkin pitkiä laskelmia, mutta useimmat siirrot ovat melko vaistonvaraisia ja perustuvat ajatukseen: "Kokemukseni perusteella tässä tilanteessa on hyvä pelata jotain tällaista." Loputtomiin ja aivan kaikkea ei voi laskea, koska jo neljä ensimmäistä siirtoa voidaan tehdä 85 miljoonalla tavalla.


Kuinka paljon aikaa vaatii huipulle pääseminen?

Ruotsalaisen psykologian professorin K. Anders Ericssonin mukaan alalla kuin alalla on harjoiteltava 10 000 tuntia huipulle pääsemiseen. Teoria esitettiin 1990-luvulla, mutta sen jälkeen on ajateltu, että arvio on pahasti alakanttiin. Nykyään Ericsson sanoo, että vastaus on kenties jossain 25 000 tunnin tasolla. Tämä tarkoittaa kolmen tunnin harjoittelua joka päivä 20 vuoden ajan. Harjoittelu ei tietenkään yksin riitä, vaan tarvitaan myös lahjakkuutta.


Miten shakkia voi harjoitella?

Pelaaminen kehittää, mutta laudan ja kirjojen äärellä on oltava myös yksinään. On tutkittava omia pelejä, opittava virheistä ja perehdyttävä mestaripelaajien ratkaisuihin. Avaukset eli pelin aloittaminen vaatii ymmärtävää ulkoa osaamista. Varsinkin loppupelissä tarvitaan suoranaista tietoa esimerkiksi siitä, että kahdella lähetillä pystyy voittamaan yksinäisen kuninkaan, mutta kahdella ratsulla ei.


Mitä shakkikilpailussa tapahtuu?

Maailmanmestaruus ratkaistaan kahden parhaan välisessä ottelusarjassa. Viikonlopputurnauksissa pelataan tavallisesti viittä eri vastustajaa vastaan. Lyhyen ajan pikashakkiturnauksessa voi olla kahden päivän aikana kymmeniä pelejä. Kirjeshakki on aivan oma eksoottinen lajinsa. Normishakin suomenmestaruus ratkaistiin tänä vuonna kymmenen pelaajan kesken yhdeksän päivän aikana. Nämä pelit kestävät yleensä neljä tai viisi tuntia, vaikka käytössä on vain rajallinen määrä miettimisaikaa.


Voiko shakkia pelaamalla nähdä maailmaa?

Kisamatkoilla pääsee hyvinkin eksoottisiin paikkoihin, mutta käytännössä museoita tai baareja ei kierrellä. Pelin jälkeen mennään syömään, ja sitten aletaan valmistautua seuraavan päivän otteluun tutustumalla tietokannoista seuraavan päivän vastustajaan. Pitää nukkua hyvin, sillä väsyneenä ei pärjää. 


Onko shakki urheilua?

Shakinpelaajia tämä kysymys ei tunnu lainkaan kiinnostavan. Heille riittää, että shakki on shakkia. Joka tapauksessa fysiikan osuutta ei pidä vähätellä. Tämä näkyy siinä, että pelaajien on todettu laihtuvan pitkissä turnauksissa useita kiloja.


Voiko shakilla elättää itsensä?

Maailmassa on arvaukseni mukaan joitakin kymmeniä pelaajia, jotka elättävät itsensä pelaamalla, mutta jalkapallotähtien ansioissa he eivät ole. Suomessakin on joitakuita täysipäiväisiä ammattilaisia, mutta he yhdistävät pelaamiseensa opetustyötä.


Kuka on maailman paras pelaaja?

Maailmanmestari on nykyään norjalainen Magnus Carlsen. Joku pitää Garri Kasparovia kaikkien aikojen parhaana, ja kenties legendaarisin on amerikkalainen Bobby Fischer.


Pärjääkö ihminen tietokoneelle?

Vielä parikymmentä vuotta sitten ihminen saattoi voittaa koneen, mutta sittemmin koneet ovat menneet edelle.


Onko shakissa romantiikka ja eksotiikkaa?

Monet shakinpelaajat (vaikka eivät kaikki) ovat olleet erikoisia persoonia, joihin liittyy paljon tarinoita. Muuan maailmanmestari luotti niin paljon itseensä, että yritti haastaa Jumalan. Tasoitukseksi hän olisi antanut sotilaan ja yhden siirron. Romantiikkaa voi kuulla shakkiavausten nimissä: sisilialainen, espanjalainen, kuningasintialainen ja katalonialainen avaus, kuningatargambiitti ja Caro-Kann.


Miten shakin voi aloittaa?

Ei tarvitse olla tähti nauttiakseen pelaamisesta. Kaverinsa kanssa voi pelata, kun on hankkinut laudan ja nappulat. Siirtojen oppimisen jälkeen olisi hyvä ottaa varttitunnin kurssi joltakulta vähän osaavammalta pelaajalta, jotta pääsisi alkuun. Näitä kursseja minäkin olen pitänyt kymmeniä. Myös lukuisista alkeiskirjoista on apua. Internetissä voi saada vastustajia ympäri maailmaa esimerkiksi sivustoilla lichess.org ja chess.com. Muutamien pelien jälkeen ohjelmat tunnistavat pelaajan tason ja antavat vastuksiksi sopivia pelaajia. Varsinaiseen kilpapelaamiseen pääsee liittymällä shakkiseuraan. Tampereella voi suositella Tammershakkia. Siihen läheisesti liittyvä Shakkilinna antaa puolestaan lapsille ja nuorille shakin opetusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti