keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Kuuluvatko Maikkarin uutiset yleissivistykseen?

Helena Petäistön voitettua Venla-palkinnon häntä sanottiin koko kansan tuntemaksi. Kommentoin uutista lyhyesti. Sanoin, että minulle Petäistö on kuitenkin täysin vieras, ja arvatenkin tämä johtuu siitä, etten katso MTV:n uutisia. Sain kaksi paheksuvaa vastausta. Ensimmäinen kommentoija kirjoitti Petäistön nimen väärin ja sanoi minun elävän umpiossa. Toinen taas epäili, että elämä on minulle vieras.

Yleissivistys on monitulkintainen käsite. 

Mielivaltaisesti tärkeimpiä nimiä poimien kirjallisuudessa Dostojevskin tietäminen kuuluu yleissivistykseen, kuvataiteissa Picasso, musiikissa Bach, elokuvassa Chaplin, tieteessä Einstein, historiassa Napoleon, uskonnoissa Jeesus. On tiedettävä, että Pariisi on Ranskan pääkaupunki ja että Nato on sotilasliitto. - Onpas onneton luettelo, eihän näillä nimillä pääse edes alkuun.

Suomalaisen täytyy tuntea Kekkonen, Kaurismäki ja Matti Nykänen. Sitten on vielä paikallinen tasonsa, Pirkkalassa pormestarin ja kirkkoherran tunteminen nimeltä ja tieto siitä, että Sanna Marin on täältä kotoisin. Ehkä on jopa perhetaso, kuten kotiosoitteensa muistaminen. Myös jotkin taidot ovat yleissivistystä, kuten Windowsin käynnistäminen ja Suomessa saunan lämmittäminen.

Myös viihdemaailmassa ja urheilussa on yleissivistykseen luettavia asioita. On kummallista, jos joku ei tiedä Lionel Messiä tai Beatlesia, vaikkei muuten seuraisi jalkapalloa ja musiikissa keskittyisi vain Bachiin. Mielestäni Katri-Helenakin on Suomessa yleissivistystä.

Niinpä määrittelen näin: yleissivistystä ovat ne asiat, nimet ja perustaidot, jotka on normaaliarjessa tiedettävä ja kohtuullisesti hallittava ilman, että googlaa niitä tai katsoo Youtubesta. 

Ehkäpä myös Helena Petäistö kuuluu yleissivistykseen. En tiedä. Hyvin olen kuitenkin pärjännyt ilman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti