perjantai 19. huhtikuuta 2019

Sellaisia rovastin ei pitäisi kirjoittaa

Tuorein Aamulehden kolumnini ilmestyi hankalana aamuna. Samana päivänä oli eduskuntavaalit, ja tuntui että niiden tulos oli ainoa asia, joka puhututti ihmisiä. Niinpä en tiedä, kuinka moni kiinnitti huomiota tekstini. Kerroin siinä melkein puhki jäystetystä Matti Nykäsestä mielestäni kiinnostavan muiston, jonka kaikki ovat unohtaneet: Nykäsen ehtoollisviinistä ja -leivistä tehty muotokuva on ollut esillä Kiasmassa, Helsingin modernin taiteen museossa. Teoksessa oli mielestäni syvällisesti nähty, kuinka Masa-hiireksi kutsuttu nuori poika lihotettiin julkisuudessa ja lopulta syötiin elävältä kuun joulukalkkuna.

Yhdistin samaan tekstini taidemaalari Kalervo Palsan tarinan. Jutun tekeminen vaati minulta Palsan kirjojen lukemista ja sitä, että kävin Helsingin reissulla selvittelemässä asioita Kiasman kirjastossa.

Kolumnini merkittävin saavutus oli, että sain naapurikunnan puolelta yhden haukkumaviestin, jossa paheksuttiin minua ennen muuta ammattini tähden. Ei minun tittelilläni saisi tuollaisia kirjoittaa.

Aamulehden kolumnini on tässä:

Ei kommentteja: