Valkovenäläisen isän ja ukrainalaisen äidin tytär Svetlana Aleksijevitš on paras mahdollinen tulkki sekä aivan tuoreisiin maailmantapahtumiin että yleensäkin viime vuosikymmenten historiaan. Kirjallisuuden Nobel-palkinnon hän voitti vuonna 2015. Olen lukenut kaikki hänen suomennetut teoksensa ja vaikuttunut.
Jos haluat tietää, minkä tähden toista maailmansotaa kutsutaan itänaapurissa suureksi isänmaalliseksi sodaksi, lue Sodalla ei ole naisen kasvoja. Kirja ei tosin ole heikkohermoisille. Se on keltaisiin kansiin pakattu verenpunainen teos, joka saa ajattelemaan kiitollisena omia raajoja: onneksi ne ovat yhä siinä.
Jos haluat tietää, mitä Ukrainan vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuudessa oikein tapahtui, lue Tšernobylistä nousee rukous. Siitä selviää, että pelko ja kärsimys olivat ainoat tuotteet, joilla ydinturman keskellä eläneet tšernobylilaiset saattoivat enää käydä kauppaa.
Jos haluat tietää, millaisesta todellisuudesta nousivat oligarkit ja Hjallis Harkimonkin lumonnut KHL, lue Neuvostoihmisen loppu. Nykyhetkestä tuli second handia, ja valtion omaisuudesta ryövättiin omaan läjään kaikki, mikä ikinä lähti irti.
Jos haluat tietää, millaiselta meneillään oleva erikoisoperaatio näyttää hyökkääjien silmin, lue Sinkkipojat. Sen varsinaisena aiheena on Afganistanin sota, mutta kirjaa lukiessa ei voi välttyä ajattelemasta tuoreita maailmantapahtumia ja sitä niin sanottua erikoisoperaatiota: sama propaganda ja väkivalta, samat kelvottomat varusteet ja huonot johtajat.
2 kommenttia:
Sodalla ei ole naisen kasvoja on kirja, jonka lukee vain kerran. Oli järkyttävä kokemus. Kaikki kolme muuta odottavat vielä.
Toinen viisas nainen on Ljudmila Ulitskaja. Hänen kirjoistaan olen lukenut melkein kaikki suomennetut. Hänellä on sentään hieman huumoriakin teksteissään. Avaavat venäläistä todellisuutta hieman eri kulmasta.
Huikein niistä on Daniel Stein, yli 500 sivuinen järkäle holokaustista pelastuneesta juutalaisesta, josta tulee myöhemmin munkki ja pappi.
Ulitskaja on listallani, mutta vielä en ole siihen päässyt.
Lähetä kommentti