lauantai 4. toukokuuta 2024

Köyhät ovat taas antaneet vähästään

Silmääni on osunut juttuja siitä, kuinka ihmiset joutuvat tulojensa ehtyessä muuttamaan asumistaan vaatimattomista tiloista vielä pienempiin ja halvempiin. Kaikki osuman saaneet ovat olleet vähävaraisia. Rantalukaalien omistajat sen sijaan jatkavat asumistaan siellä, missä ovat ennenkin asuneet.

Viime vuoden Yhteisvastuukeräys viittaa vahvasti siihen, että köyhät ovat myös hövelimpiä auttamaan muita köyhiä. Pitää paikkansa se vanha sananlasku, jonka mukaan köyhä antaa vähästään ja rikas ei anna paljostakaan. 

Vuonna 2023 parhaan tuloksen keräsi Utsjoen seurakunta. Sen kokoama 13,4 euroa per seurakuntalainen on käsittämättömän suuri. Utsjoella rahat kerättiin pienistä puroista. Oli bingoiltoja joka kylällä, oli arpajaisia, Yhteisvastuu-konsertti ja Yhteisvastuu-hiihto. Iltapaloja tehtiin muihinkin konsertteihin.  

Pohjois-Savon Rautavaara on kaikkein köyhin suomenkielinen kunta. Se on ollut monina vuosina kisan voittaja, mutta tällä kertaa Rautavaaran seurakunta oli kakkonen. Senkin tulos oli komea eli 8,95 euroa seurakuntalaista kohden. 

Seuraavina olivat Puolanka, Pukkila, Hirvensalmi ja Pello. Seitsemänneksi parhaana Kihniö sai 4,27 euron tulokseen.

Jos lähtisin etsimään varakasta väkeä, en ensimmäiseksi hiihtelisi Hirvensalmen suuntaan.

1 kommentti:

Heikki kirjoitti...

Arvonlisäveron korotus oli todella typerä teko.samoin yleinen kiinteistöveron korotus. Nämä tasaverot ovat kokoomuksen suosikkeja, mutta ne myös vähentävät kulutusta.