tiistai 14. elokuuta 2012

Kiusaamiseen puuttuminen ei ole ihan niin yksinkertaista

Viimeksi Kuopion piispa Jari Jolkkonen on liittynyt niiden ihmisten joukkoon, jotka vaativat koulukiusaamiseen nollatoleranssia. Lähemmässä tarkastelussa ajatus osoittautuu siniseksi unelmoinniksi, joka ei voi toteutua ihmisten maailmassa.

Kyseessä on niin vaikea ongelma, ettei siihen pidä etsiä ratkaisuja pehmoisia puhumalla.

Paljon mainostettu nollatoleranssi voi toteutua vain sellaisilla elämänalueilla, joilla on alkometrin ja nopeustutkan kaltaisia mittalaitteita - ja tuskin sielläkään. Muualla nollatoleranssi on tyhjä iskusana.

Varsinkin henkisen väkivallan edessä opettajan keinot ovat rajalliset.

Muistan esimerkiksi sitä hyvin pätevänä pitämääni miesopettajaa, jonka kanssa keskustelin koulun pihalla eräänä keväisenä iltapäivänä. Hän sanoi olevansa täysin pulassa kuudennen luokkansa tyttöjen kanssa. Hän oli havainnut monimutkaisen vihanpidon maailman, jossa samat tytöt olivat yhtä aikaa sekä kiusattuja että kiusaajia.

Avoimeen solvaamiseen oli mahdollista puuttua, mutta miten saattoi estää katsomasta tietyllä tavalla tai käyttämästä äänensävyä, joka vain aavistuksen verran poikkesi normaalista äänensävystä?

Opettaja sanoi, ettei hän voinut lomauttaa kokonaista koululuokkaa. Hän kertoi tietävänsä senkin, että ongelmia voi ratkoa myös luomalla positiivista ilmapiiriä, mutta jäljellä ollut kuudennen luokan aika ei riittänyt siihen.

"Tai miten ihmeessä minä puutun siihen, kun toinen tyttö sanoo toiselle, että sinä et tarvitse rintaliivejä?"

Myös rippikoululeirillä kiusaamiseen puuttuminen voi olla yllättävän vaikeaa. Useimmiten asia tulee hoidetuksi yleisellä hyväksynnän ilmapiirillä, muttei aina. Ellei kiusaamisesta ole ennakkovihiä, sen havaitsee tarkkasilmäinenkin leirinvetäjä vasta toisen leiripäivän iltana. Sen jälkeen tapausta on tarkkailtava ja otettava siitä selvää. Aivan heti ei voi ryhtyä toimiin senkään takia, että toisen ihmisen leimaaminen kiusaajaksi on yksi kiusaamisen muoto.

Kun on toimenpiteiden aika, ollaan kolmannessa tai neljännessä leiripäivässä, ja vauriot ovat jo syntyneet. Tuloksena on yksi rippikoulukiusattu nuori ja syyllisyyttä poteva leirinvetäjä, jonka on tunnustettava, ettei taaskaan kyennyt.

Ei kommentteja: