lauantai 29. joulukuuta 2012

Tämäkin on uskonnollista painostusta

Kun mainitaan sanapari "uskonnollinen painostus" useimmat ajattelevat traktaattien jakajia, herätyskokouksia tai amerikkalaisia TV-evankelistoja. Monella on joku tuttava tai sukulainen, joka on manipulaation keinoin imetty mukaan Jehovan todistajiin tai muuhun ääriliikkeeseen.

Uskonnollinen painostus voi tuottaa vuosikymmenten mittaisen trauman. Siitä voi sairastua niin pahasti, että kääntää aina selkänsä, kun sana "Jumala" jossain mainitaan.

Vähemmän on kiinnitetty huomiota siihen arkipäiväiseen painostukseen, joka vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan.

Olen muistellut muuatta leskinaista, joka heti miehensä kuoleman ja kolmekymmentä vuotta kestäneen avioliiton jälkeen tuli liittymään kirkkoon. Ei ollut enää miestä, joka olisi sen häneltä kieltänyt.

Eikö painostusta ole sekin, että ihminen pakotetaan vaikenemaan vakaumuksestaan?

Niinpä myötätuntoni ei ole vain uskonnon uhrien puolella, vaan myös niiden, jotka ovat kärsineet uskonnottomien painostuksesta. Mielessäni ovat ne Herramme vähäisimmät, jotka ovat kuulleet käytettävän itsestään haukkumasanaa "uskovainen".  Jotkut kerrostalokyttääjät edellyttävät sitäkin, että heille selitetään, miksi menee tavallisena tammikuun kolmantena sunnuntaina kirkkoon. Mitä se heille kuuluu? Menee kun menee.

Haluaisin kannustaa niitä omantunnon ihmisiä, jotka joutuvat moraalisten periaatteidensa vuoksi selittelemään sitä, että ilmoittavat veroilmoituksessa tulonsa rehellisesti.

Kunnioitan niitä, jotka eivät välitä lähteä firman pikkujouluihin sen takia, mitä siellä on edellisinä vuosina tapahtunut tai jotka hieman lievemmin peittävät toisinajattelunsa ja toisinelämänsä tarjoutumalla autokuskeiksi.

Ihailen niitä, jotka sitkeästi pitävät vakaumuksestaan kiinni, vaikka joku itseään viisaampana pitävä sitä uskoa vähättelee ja näppärästi perustelee sen kumoon - elämän moninaisuutta ymmärtämättä.

Ei kommentteja: