maanantai 31. maaliskuuta 2008

Kannustavan palkkauksen harha

Periaatteessa jopa rippikouluisosten kanssa voitaisiin ryhtyä niin sanottuun kannustavaan tulospalkkaukseen. Se tarkoittaisi sitä, että isoset saisivat suuremman palkkion, jos heidän pikkuisensa tulisivat syksyllä toimintaan.

Tämä olisi rippikoulujen loppu. Ilmapiiri sairastuisi peruuttamattomasti.

Aikuisten maailmassa kuitenkin uskotaan tähän malliin, ja myös kirkossa ollaan ryhtymässä tähän. Helsingin viisaat ovat hokeneet järjestelmän hyväksi, vaikka kukaan ei ole esittänyt todisteita sen erinomaisuudesta.

Nyt Amerikasta kuuluu kummia. Tuore Yliopisto-lehti tietää kertoa Journal of Psychology and Profit -tiedejulkaisussa raportoidusta tutkimuksesta, jonka mukaan raha ei kannustakaan ihmisiä parempaan työsuoritukseen. Tutkimusryhmä tutki vuosien ajan useita julkisia ja yksityistä organisaatioita, jotka toimivat eräänlaisina koe-eläiminä. Kohutun havainnon mukaan organisaatio yltää parhaaseen tulokseen silloin, kun kaikilla työntekijöillä tehtävistä riippumatta on sama palkka. Tutkimus näyttää osoittavan humpuukiksi käsityksen, että palkkaerot edistäisivät organisaation kokonaisetua. Tasapalkka sen sijaan nostaa kaikkien työntekijöiden henkilökohtaista tuottavuutta.

Yliopistolehti kertoo, että tutkimuksen julkaisemisen jälkeen Yhdysvalloissa suuryritykset ovat alkaneet luopua optio-ohjelmistaan ja siirtyä tasapalkkaukseen.

Hävettää, etten keksinyt tätä itse.

Ei kommentteja: