maanantai 16. toukokuuta 2011

Juhlaa ja suhteellisuudentajua

Jos jääkiekkoa aikoo juhlia, nyt sitä kannattaa tehdä, sillä Suomi voitti maailmanmestaruuden tavalla, josta adjektiivit loppuvat kesken. En muista, että mikään Suomen maajoukkue olisi missään lajissa osoittanut tällaista joukkuepeliä. Tappiosta noustiin järjestään, ja rankkarikisat voitettiin aina. Mukana oli myös hienoja yksilöitä. Mikael Granlundista voi oikeasti tulla jotain.

Juhlan keskellä suhteellisuudentaju tekee kuitenkin hyvää.

Ensinnä on hyvä muistaa, että oikeasti Suomi on maailman mestari samassa suhteessa kuin pingviini on lintu. Hehkuttamista ansaitseva maailmanmestaruus on syytä kirjoittaa yhteen, sillä vain pieni osa maailman parhaista pelaajista oli paikalla.

Toiseksi Bratislavan kisat ovat maailmanlaajuisesti olemattoman pieni tapahtuma. On enintään viisi tai kuusi maata, joissa Suomen voitto merkittävästi huomataan. Retki kansainvälisten uutistoimistojen sivuilla todistaa, että otsikot eivät ole revenneet. Maailman lounasruokaloissa Suomi ei ole noussut puheen aiheeksi.

Ihmiskunnan enemmistön silmissä jääkiekon maailmanmestaruus saa saman huomion kuin pesäpallon suomenmestaruus.

Sori.

6 kommenttia:

Sanna, Groningen kirjoitti...

Tässä voitossa tärkeintä onkin sen kansallinen merkitys. Hehkutin tänään töissä asiaa hollantilaisille ja vertasin merkitystä suomalaisten kansallistunteelle siihen, jos Hollanti voittaisi jalkapallon maailmanmestaruuden. Ymmärsivät, mitä tarkoitin.

Tommi M. kirjoitti...

Ei voitto himmene tallaiselle latkafanille, vaikka sita eivat Washington DC:ssa tyokaverit noteeraakaan millaan tapaa. Mutta tosiasian Ate selvasti osoittaa. Kun on netin valityksella seurannut uutisointia joidenkin innokkaimpien/paihtyneimpien/tyhmimpien oykkaroinnista ja ulkomaalaisten ahdistelusta voitonjuhlissa, niin kylla muistutus voiton merkittavyyden suhteellisuudesta on paikallaan ainakin joillekin maanmiehistamme. Suomen voitto ei siis saanut mitaan otsikoita. Samana paivana kenialaisen maratonjuoksijan kuolema sen sijaan paasi nayttavasti otsikoihin. Voisi olla monille suomalaisille hyva opetus siina, etta maailma noteeraa mustan afrikkalaisjuoksijan korkeammalle kuin suomalaisen voitokkaan kiekkotiimin.

Antti kirjoitti...

Näinä aikoina, kun vastuu ja syyllisyys siirretään aina muille kuin itselle. Kun kolmion takaa rekan alle ajanut kuljettaja ei ole syyllinen, vaan rekan ylipaino. Ja kun liikalihavuus on Mäkin syy. Ja opettaja on vastuussa, jos lapsi tulee huonosti kasvatetuksi. Haluaisin kysyä, että minkälainen rangaistus seuraa sitä blogin pitäjää, jonka kirjoitukset vievät mukanaan, ettei ihminen malta mennä nukkumaan, vaikka on aikainen herätys?

Anonyymi kirjoitti...

Itsehän en juhli, kuin suurimpien urheilumaiden/seurojen menestystä maailman suosituimmissa lajeissa - siten pyrin varmistamaan sen, etten joudu käyttämään suhteellisuudentajuani.

Anonyymi kirjoitti...

taisteleva pikku jellona.ohan toi mm
kulta huippu suoritus vaikka ei mailmanlaajuseen levikkiin päässy se on meille iso asia.siitä asiasta kyllä uutisoidaan mailmalla yhtä paljon jos esim venäjä ois voittanu sen. jos granlundin miken ilmaveivi levis vartissa valtameren takana ykkös urheilu uutiseks niin kylä siä uutisoidaan kisojen voittajasta vaikka ei "isot"tähret ollu mukana eihän suomellakaan ollu.vanha venäläinen huippu maalivahti tretjakki sano ennen kisoja että miten suomi pystyy lähteen pelaan noin huonolla porukalla?? vastauksen kaikki varmaan tietää..ottakaa kaikki ilo irti vaikka ette jääkiekosta välittäisikään.16 vuotta viime pytystä on aikaa siinä välissä on pelattu 4 jalkapallon mm kisat kuinkas paljon siä on tullu menestystä??

Arto Köykkä kirjoitti...

Antti: en kyllä tiedä, mutta onhan se mukavaa koukuttaa

Edelliselle kommentoijalle: Hieno voitto, mutta jotenkin se menee pilalle jos sen kuvitellaan olevan sellaista, mitä se ei ole. Että suhteellisuudentajua pliis.

Granlundin ilmaveivi ei sinänsä liity maailmanmestaruuteen millään tavalla eikä välttämättä kisoihinkaan. Se on Youtube-materiaalia, vaikka Suomi olisi hävinnyt finaalin 6 - 1.

Kisamenestyksen kannalta jääkiekkoa ja jalkapalloa on vaikea verrata. Ne ovat niin eri sarjassa.