torstai 29. syyskuuta 2011

Hindulainen solmu

On muodikasta sanoa, että kaikki uskonnot ovat samanarvoisia teitä saman Jumalan tai jumaluuden luo. Maailman suurista uskonnoista ennen muuta hindulaisuus kannattaa tällaista maailmankatsomusten tasapeliä.

Lännen suuret uskonnot kristinusko, islam ja juutalaisuus ovat puolestaan yhtä mieltä siitä, että kaikki tiet eivät voi olla yhtä hyviä. Niiden mukaan tuloksesta voidaan sanoa ainakin sen verran, että tasapeli se ei ole.

Seuraa välttämätön päätelmä: jos sanoo, että kaikki uskonnot ovat yhtä oikeassa, asettuu hindulaisuuden kannalle lännen uskontoja vastaan ja kumoaa oman väitteensä.

5 kommenttia:

Tommi M. kirjoitti...

Tama solmu tosiaankin syntyy, jos uskoo ehdottomasti tahan hindulaiseen nakemykseen. Moista ongelmaa ei kuitenkaan ole, kun nakokulma on agnostisen epavarma. Itselleni Jumalan olemassaolo on kysymysmerkki, jotain sellaista jonka varmuudesta puoleen tai toiseen en voi vaittaa tietavani. Kun tasta lahtokohdasta alkaa katsoa maailman eri uskontoja, niin en voi valttya miettimasta sita, mika maailman uskonnoista olisi matemaattisesti laskien todennakoisimmin oikeassa. Nain ajatellen on selvaa, etta hindulaisen nakokannan oikeassa oleminen on huomattavasti todennakoisempaa kuin esim. kristillisyyden tai juutalaisuuden. Itselleni tama on vain mielenkiintoinen havainto, ei siis mikaan tiukka mielipide tai oma uskonkappaleeni.

Arto Köykkä kirjoitti...

Tarkoitukseni on palata jonkin ajan kuluttua myös tiettyyn agnostimin heikkouteen. En tietenkään kykene agnostismia kumoamaan ja osoittamaan omaani paremmaksi. On vain kiinnostavaa pohtia näitä asioita.

Tommi M. kirjoitti...

Naita on tosiaan mielenkiintoista pohtia. Sen takia kirjasikin oli niin hyvaa luettavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Loogisia harjoituksia voi eri tulkinnoilla ja taustaoletuksilla viedä moneen suuntaa. Arton kirjoituksessa näin leikillisyyttä, ja leikkimielisesti sitä myös kommentoin - hindulaisuutta tunnen tuskin lainkaan.

Hindulaisuuden oppi siis on: "Kaikki uskonnot ovat yhtä oikeassa."

Kristinuskon, islamin ja juutalaisuuden oppi puolestaan on: "On vain yksi totuudellinen usko, se mitä opetamme."

Seuraako näistä johtopäätös, että hindulaisuus kumoaa itsensä tai on ristiriidassa itsensä kanssa?

Vastaus riippuu siitä, onko vai ei päättelyssä mukana seuraava oletus:

a) "Uskonnon välttämätön edellytys on, että se opettaa olevansa ainoa tosi uskonto ja hindulaisuus on uskonto."

Mikäli hindulaisuus hyväksyy oletuksen a, ajautuu se ristiriitaan; mutta jos se ei a:ta hyväksy, ristiriitaa ei synny.

Ehkäpä siis hindulaisuus on oppi, joka kehottaa suhtautumaan suvaitsevaisesti erilaisiin maailmankäsityksiin, eikä sitä länsimaisessa mielessä tule ymmärtää uskonnoksi lainkaan.


Ystävällisesti:)

Hatis

Arto Köykkä kirjoitti...

Ainakin tässä seuraavassa on jotain leikillisyyttä.

Olen muutaman kerran käynyt suunnilleen tällaisen keskustelun:

- Hindulaisuus, kristinusko, islam ja juutalaisuus ovat yhtä hyviä teitä saman Jumalan luo.
- Kannatat siis hindulaisuutta.