Olin päättänyt, että lukisin George Orwellin kirjan Vuonna 1984 juuri kirjan nimikkovuonna, mutta kun aika vihdoin koitti, julkisuudessa puhuttiin niin paljon Orwellista, että jutut alkoivat ärsyttää. Kirja on minulta edelleen lukematta 25 vuotta myöhemmin.
Samalla teos tuntuu entistäkin ajankohtaisemmalta. Iso veljen (Big Brother) käsite tulee sieltä, ja juuri Orwell on kiinnittänyt huomiota siihen, että sanat muutetaan propagandassa vastakohdikseen ja niin maailma saadaan näyttämään mieleiseltä. Orwell kirjoittaa siitä, kuinka "sota on rauhaa, vapaus on orjuutta ja tietämättömyys on voimaa".
Tuore esimerkki orwellmaisesta kielenkäytöstä on kaupan sunnuntaiaukiolojen muuttaminen kutsuminen "kaupan vapauttamiseksi". Jostain näkökulmasta se voi tietysti olla myös vapauttamista, mutta tämä näkökulma on hyvin rajallinen ja sitä myötä propagandistinen.
Lakimuutos on taas yksi askel siihen suuntaan, että hiilidioksidipäästöjä vapautuu ilmakehään ja perheenäiti vapautuu lapsistaan mennäkseen sunnuntainakin töihin.
Eikä huono ole myöskään toisen kirjailijan Bertoldt Brechtin lausuma: "Vapaa kettu vapaassa kanatarhassa."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti