keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Muotoilun kaihtajalle

Olen juuri vaihtanut tietokonetta ja sen mukana käyttöjärjestelmää. Melkein kaikki toimii paljon paremmin kuin ennen.

Poikkeuksena on XY Write -niminen tekstinkäsittelyohjelma, josta joudun nyt koneteknisistä syistä luopumaan. Se oli jo ensimmäisellä tietokoneellani ja se mahtui korppuakin pienemmälle tallennusvälineelle eli lerpulle.

Pienestä koostaan huolimatta ohjelmalla on kunniakas historia. Sitä on käyttänyt aikanaan esimerkiksi New York Times. Minä puolestani olen kirjoittanut esikoisteostani lukuun ottamatta sillä kaikki kirjani.

Tuota ohjelmaa minulla on ikävä, eikä vain nostalgisista syistä, vaan sen takia, että XY Write oli kirjoittamiseen sopivan karu. Sen avatessaan ei ruvennut ensimmäiseksi miettimään fontteja ja muita muotoiluhärpäkkeitä. Mustalla näytöllä oleva valkoinen teksti huusi kirjoittajalle sitä ainoaa tärkeää peruskysymystä, oliko hänellä ajatuksia vai peittikö hän ajatusten puutteen muotoilemiseen ja ulkoasun viilaamiseen.

Netin kätköistä sentään löysin kohtuulliselta vaikuttavan korvaajan. Ohjelman nimi on DarkRoom. Ajatuksiin keskittyvän kirjoittajan kannattaa kokeilla sitä.

1 kommentti:

Kalle kirjoitti...

Uudesta käyttöjärjestelmästä riippumatta siihen saa sovelluksen, jolla voi simuloida vanhempaa tietokonetta, johon voi puolestaan asentaa vanhojen sovellusten ajamiseen sopivan käyttöjärjestelmän. Aika vänkää kun sitä oikein miettii.