tiistai 12. maaliskuuta 2013

Virolaislapsille käytettyjä hammasharjoja

En ole koskaan lakannut ihmettelemästä sitä kahdeksantoista vuoden takaista ideaa, että kotikunnassani Pirkkalassa keksittiin kerätä fluorauksessa käytettyjä hammasharjoja desinfiointiin niiden lähettämiseksi "lahjana" virolaislapsille.

Luultavasti ajatusta saattoi perustella täysin järjellisillä syillä. Kyllä rationalisti aina syitä löytää.

Paljon hyveellisemmältä ei tuntunut sekään, että seurakunnan loppuun ajettu pikkubussi niin sanotusti lahjoitettiin virolaiselle ystävyysseurakunnalle. En ole ennen sitä ennen enkä sen jälkeen ollut tekemisissä auton kanssa, joka olisi ollut vielä huonompi kuin tuo virolaisille annettu "lahja". Päätin, etten koskisi koko automerkkiin, vaikka ilmaiseksi annettaisiin; enkä ole koskenut.

Joidenkuiden ajatuksissa tavara muuttuu lahjaksi sen jälkeen, kun sitä ei enää voi myydä.

Samaa ihmismielen lajia on se puhe, että muuten roskiin päätyvän ruoan luovuttaminen köyhille olisi hyväntekeväisyyteen antamista. Ei se pahantekoa ole, muttei myöskään mitään sen ylistettävämpää, normaalijärkisen ihmisen samantekeväisyyttä vain.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


"Kunnioita Herraa antamalla varoistasi ja kaiken satosi parhaimmasta... niin sinun jyväaittasi täyttyvät runsaudella ja viini pursuaa sinun kuurnistasi."

Antamista voi ajatella myös näiden Sananlaskujen kirjan sanojen pohjalta.

Miikka kirjoitti...

Kävimme vierailulla Saarenmaalla muistaakseni -92 ja ajoimme saarta ympäri juuri tuolla kyseisellä lahja-autolla. Ihmettelimme, kun paikallinen pastori lattoi vaihteen vapaalle satoja metrejä ennen risteystä ja rullasi hiljalleen käännökseen. Hän kertoi sillä tavalla säästävänsä loppuun kuluneita jarruja. Melkoinen lahja.