keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Maailmaa mulllistava laite tulee markkinoille

Ensimmäinen yleiseen käyttöön tullut tietokonepeli koostui television ruudulla näkyneestä neliöstä ja kahdesta suorakulmiosta. Neliö käyttäytyi kuin pallo ja suorakulmiot olivat kuin kaksi pingismailaa, joita liikuttamalla pelaajat löivät palloa vastustajan tavoittamattomiin.

Ensimmäiset kansan käyttöön tulleet tulostimet olivat kovaa ääntä pitäneitä matriisitulostimia. Ne printtasivat sivua niin pitkään ja meluisasti, ettei niitä kehdannut käyttää yöllä. Tulosteet olivat himmeitä, ja niitä oli vaikea lukea. Ensimmäinen lasertulostimeni teki oleellisesti parempaa jälkeä. Se oli laatikkomainen kone, melkein metrin kanttiinsa. Se tuotti yhtä ainoaa Courier-fonttia 12 pisteen koolla, mutta laitteen kylkeen asennetussa kämmenen kokoisessa lisämötikässä oli pari ylimääräistä fonttia.
Tuoreen uutisen mukaan Yhdysvalloissa tulee kesäkuun loppuun mennessä markkinoille 3d-tulostin, jota myydään noin 1000 euron hintaan. On selvää, että laite on muutaman vuoden kuluttua sääliä herättävä antiikkiesine, jossa on vain murto-osa evoluutiomallien mahdollisuuksista. Syntyy kokonaan uusi todellisuuden laji.

Kotona voidaan helposti valmistaa ainakin kaikki se, mikä löytyy astiakaapista. Ensimmäisiä uhreja ovat myös lastenhuoneen legopalikat. Mielikuvitus ei kykene arvaamaan, mitä kaikkea näillä vekottimilla lopulta tehdään.
Perheenisän ei tarvitse mennä lelukauppaan legoja ostamaan.

Tulevaisuudenkuva tuntuu kiehtovalta, mutta siihen sisältyy myös se puoli, että yhä harvemman isän tarvitsee mennä seitsemäksi tehtaaseen esineitä valmistamaan tai kahdeksaksi toimistolle miettimään niiden markkinointia tai yhdeksäksi kauppaan myymään niitä ihmisille.

Työpaikat vähenevät, ja maailmantalous on jälleen kerran yhden rakenneuudistuksen edessä. Esineiden valmistamiseen ja myymiseen keskittyneet ihmiset ovat pulassa. Veropohja kapenee jälleen.
Onko olemassa yhtäkään työryhmää pohtimassa 3d-tulostuksen aiheuttamia muutoksia? - Hiljaista on. Ei osata ennakoida, ja niin jäljelle jää vain mahdollisuus sopeutua.

1 kommentti:

Ossi Virtanen kirjoitti...

Kirjoituksesi palasi mieleen uutista lukiessa. Jokseenkin samaa vaikutusta odotettavissa tältä?
http://m.itviikko.fi/?page=showSingleNews&newsID=20137770