torstai 23. toukokuuta 2013

On kunniallista muuttaa mielipidettään

Diplomi-insinööri Aarne Heino kirjoitti tänään Aamulehdessä siitä, kuinka hän on vaihtanut tyystin Tampereen rantatunnelia koskenutta mielipidettään.

Tämän tekstini kannalta ei ole merkittävää, mitä mieltä hän on näistä paljon kiistaa aiheuttaneista tiejärjestelyistä, vaan oleellista on, että hän yleensä oli valmis muuttamaan ajatustaan.

Heino kertoo pitkään väitelleensä asiasta ja sitoutuneensa vahvasti oman käsityksensä taakse. Hän kirjoittanut asiasta sanomalehtiin ja äänestänyt kunnallisvaaleissa ehdokasta, joka on selkeästi asettanut hänen kannalleen.

Jostain syystä Heinonen rupesi kuuntelemaan niitä ihmisiä, jotka olivat toista mieltä kuin hän itse oli. Hyviltä vaikuttaneiden perusteluiden jälkeen hän vihdoin muutti kantansa, ja tämän mielipiteen vaihtamisen hän tämän aamun kirjoituksellaan tunnusti.

Mielipiteen muuttajia on kutsuttu Suomessa takin kääntäjiksi. Tämä on tehnyt keskustelemisen vaikeaksi. Nolatuksi tulemisen uhalla ihmisen on ollut pakko pitää kiinni vääristä mielipiteistä vain sen takia, että on ne kerran sattunut omaksumaan. On eletty sen periaatteen mukaan, että ensin valitaan mielipide ja sen jälkeen keksitään sitä tukevat tosiasiat.

Heino rikkoi tämän säännön, ilmeisen rohkea ja viisas mies.

Ei kommentteja: