torstai 2. toukokuuta 2013

Ruoalla on muutakin merkitystä kuin tuottaa terveyttä

Vähän yli kaksikymppinen opiskelijamies kertoi, että yliopiston ruokalassa häntä häiritsee ruoan pois heittäminen. Lautaselle otetaan kolme perunaa, ja niistä syödään yksi, ja muut kaksi joutavat mennä. Jostain syystä kahdenkymmenen ikä ei ole riittänyt sen ymmärryksen tuottamiseen, että ihminen osaisi arvioida nälkänsä ja sen tyydyttämiseen tarvittavan perunamäärän.

Nuorimies valitti, ettei hänellä ole keinoa, jolla hän perustelisi näkemystään: Ruokaa ei vain voi heittää pois. Ei vain voi.

Ei sellaista perustelemattomuutta ymmärretä.

Ei voi vedota edes siihen, että jossain päin maailmaa kaikilla ei ole ruokaa. Ne vastaavat, että pois heitetty ruoka ei siirry nälkäisten lautaselle.
Alkaa unohtua, että ruoalla on muutakin merkitystä kuin tuottaa terveyttä tai todistaa syöjänsä tiedostavaista moraalia.

Ruoka itsessään on pyhää. Niin minä uskon. Sitä on kunnioitettava ilman tarkoitusperiä, hyvää syytä tai perusteltavissa olevia näkökulmia. Vain sen tähden, että se on pyhää ja että se on ruokaa. Se riittää.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ruoan kunnioituksen toivoisi alkavan jo pelloilta,joilla meidän jokaisen leipä tavalla tai toisella kasvaa.

Mikä on maisemassa kauniimpaa kasvukauden aikana kuin kynnetty,äestetty,kylvetty,juuri oraalle noussut ja syksyllä kypsää viljaa tuoksuva ja tuottava,rakkaudella viljelty pelto?

Turhan usein näkee ilmeisesti tukiaisten toivossa huonosti viljeltyjä maa-alueita.

Kaikkinensa maa ansaitsee tulla hyvin kohdelluksi.Se on meille viljeltäväksi ja varjeltavaksi annettu lahja.