perjantai 27. kesäkuuta 2014

Asiantuntijat erehtyvät joka kolmas kerta

Sanaan "asiantuntija" olen alkanut suhtautua epäillen ja toisinaan jopa ivallisesti. Syynä on se, että olen ruvennut tallettamaan asiantuntijoiden ennustuksia ja tarkistamaan, miten ne ovat lopulta toteutuneet.

Erehtymisen asteikko on laaja. Ei onnistu terrorismin torjunta eikä rahavarojen sijoittaminen. Urheilutoimittajat eivät tiedä futiskisojen lopputuloksia. Itsenikin luen jonkinlaiseksi jalkapallon tuntijaksi, mutta on tunnustettava, ettei minun kannata ryhtyä veikkaamisen ammattilaiseksi

Vaikuttaa siltä, että asiantuntijat osaavat välttää kaikkein suurimmat mahdottomuudet. He tietävät, että Honduras ja Kamerun eivät vain voi pelata MM-jalkapallon finaalissa. Jo lohkokaaviosta seurasi, että Brasilian, Espanjan ja Hollannin kolmikosta yhden oli pudottava ennen puolivälieriä. Samalla asiantuntijoiden ennustukset jäävät kauas lopullisesta totuudesta.

Olen tutkinut Ilta-Sanomien erikoislehden erittäin asiantuntevaa jalkapalloanalyysia, joka julkaistiin ennen Brasilian kisojen alkua. Monet arvioinnit osuivat kohdalleen, mutta toisaalta peräti yhdentoista maan alkulohkotuloksia veikattiin kelvottomasti. Joka kolmas ennakointi epäonnistui.

Poimin lehdestä esiin suurimmat virheet:
Espanja menee jatkoon ja etenee jälleen turnauksessa pitkälle.
Hollannin tie pysähtyy alkulohkoon, jos Chile ajaa edelle (tässä oletetaan, että Espanjalle ei voi mitään).
Chile kiilaa jatkoon ennen entistä suurmaata Hollantia (tässäkin oletetaan, että Espanjalle ei voi mitään).
Kreikka on aivan liian väsynyt ja vanha jatkoon.
Norsunluurannikko hyökkää jatkoon lohkostaan.
Costa Rica on auttamattomasti hännänhuippu.
Englanti taistelee tiukasti jatkopaikasta.
Italia sijoittuu tiukassa lohkossa kahden joukkoon.
Nigeria jää lohkossa Bosnian ja Hertsegovinan taakse kolmanneksi.
Portugali rynnii alkulohkosta jatkoon.
Yhdysvallat jää tällä kertaa alkulohkoon.
Algerian jatkotoiveet eivät ole korkealla.

Oma veikkaukseni jatkopeleistä on, että semifinaaleissa Brasilia kohtaa Saksan ja Hollanti Argentiinan. Samalla ennustan, että vähintään yksi maa neljästä on väärin veikattu, mahdollisesti toinenkin. Toisaalta kaikki neljä eivät putoa ennen välieriä. Lopullinen mestari voi hyvin tulla tämän nelikon ulkopuolelta.

Ei kommentteja: