maanantai 22. joulukuuta 2014

Pieceful Christmas ja muita toivotuksia

Pieceful Christmas on historian säälittävimpiä hyvän joulun toivotuksia. Tällä ilmauksella muuan suomalaispankki tervehti kansainvälisiä yhteistyökumppaneitaan 1980-luvulla. Kun virhe huomattiin, kortit olivat jo lähteneet.

Minä otan mielelläni vastaan monenlaisia hyviä sanoja. Aivan kaikille aivan kaikki toivotussanat eivät käy.

Hyvää joulua: turvallinen perusversio, joka sopii kenelle tahansa.Tämä käy myös surukotiin. Kyllä omaiset ymmärtävät, miten sana "hyvä" on tässä ymmärrettävä.
Hauskaa joulua: vaikuttaa siltä, että on yleistynyt sitä mukaa kuin joulunvietto on pinnallistunut, muttei se pinnallistuminen tästä toivotuksesta johdu. Älä kuitenkaan lähetä perheeseen, jossa kenties tarvitaan loppuillasta poliisia.
Siunattua joulua: ehkä oma suosikkini, koska toivottajalla on muutakin mielessään kuin kinkku ja lahjapaketit. Myös tämä toivotus sopii murheiden keskelle.
Makeaa tai makoisaa joulua: en ole makean ystävä, mutta sanat voi tietysti ajatella vertauskuvallisesti.
Lämmintä joulua: en oikein tiedä... ilmasto lämpenee muutenkin. Ajatus on kaikesta huolimatta kaunis - ja nostalginen.
Rauhallista joulua: Älä lähetä yksinäiselle äläkä liikuntavammaiselle. Muuten hyvä.
Iloista joulua: niille ihmisille, jotka voi olettaa onnellisiksi ja iloisiksi. Surkeammassa jamassa olevaa voi satuttaa.
Joulun valoa: tässä on sekä ydinsanomaa että taivaankappaleiden liikettä.

Minä puolestani Soisin jouluusi Kristuksen ja elämäsi perimmäisen toivon. Tätä tarkoittaisin mieleni pohjalla, vaikka sanoisin arkisemmin "kaikkea mahdollista hyvää".


2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Mitä tekstiksi juuri joulun alla leskeksi jääneen korttiin? Olisi tökeröä toivottaa "iloista/hauskaa/kaikesta huolimatta hyvää/rauhallista/siunattua joulua!!!!" ihmiselle, jolle se varmaankin on huonoin joulu kaikista siihen asti eletyistä... Toisaalta ei haluaisi korttiinkin pistää muistutusta siitä että hän on juuri menettänyt puolisonsa.

Arto Köykkä kirjoitti...

"Hauska" ja "iloinen" ovat varmaan huonoja sanoja. Leski ei edes halua olla hauska eikä iloinen. "Hyvä" ja "siunattu" sopivat hyvin, sillä hän kyllä ymmärtää, mitä ne tarkoittavat hänen elämässään. - Hieman tässä vielä viilailin kirjoitustani, jotta tämäkin näkökulma tulisi paremmin otetuksi huomioon.