maanantai 21. maaliskuuta 2016

Earth Hour on enää tyhjä rituaali

Vaikka taannoisille rauhanmarsseille nykyään hymyillään, en lainkaan häpeä sitä, että olin Jämsänkoskella asuessani Jämsän rauhanmarssin pääpuhuja. Tuntui, että koko kaupunki oli naapureineen liikkeellä. Ihmiset olivat saaneet tarpeekseen, kun ydinsotaa lietsottiin niin, että lapset alkoivat pelätä. Marsseja oli ympäri Eurooppaa.

Seuraavana vuonna en ollut puhumassa, mutta rivi-ihmisenä olin mukana. Viimeistään neljäntenä vuonna ajatus oli kokonaan kadonnut, ja jäljellä oli vain rituaali. Keksin illakseni parempaakin tekemistä.

Earth Hourille on käynyt samoin. Ensimmäisenä vuonna se toimi hyvin. Tunniksi sammutettiin kaikki valot, ja oli hienoa miettiä, millainen maailma olisi, jos energian kulutusta vähennettäisiin ja valoja sammuteltaisiin. Toinenkin vuosi vielä meni, mutta kolmantena oli jäljellä enää rituaali.

Earth Hourin voisi huoleti lopettaa ilman, että luonto alkaisi voida yhtään huonommin kuin nyt.

Tapahtumaan osallistuneet kiittelevät, että tunti kynttilän valossa on ollut tunnelmallinen. Epäilemättä on ollut, mutta en minä siihen kokemukseen Earth Houria tarvitse. Olen ollut rippikoululeireillä ja iltakirkoissa. Kotona voidaan olla kynttilän valossa muutenkin.  Alkuaan tapahtumalla on tavoiteltu kokonaan muita asioita, jotka liittyvät esimerkiksi ilmastomuutokseen.

Vaikutukset voivat olla joidenkuiden ihmisten näkökulmasta jopa kielteisiä. Lymyillään tunti hyvinä ihmisinä ja sitten voidaan taas jatkaa kuluttajana elämistä ja vaikuttamista entiseen tapaan.

Olisi aika ryhtyä käytännön tekoihin tyhjien rituaalien sijasta. Ehdotan (tosin on helppo ehdotella kun ei kuitenkaan mene missään läpi), että uusien autojen verotus nostetaan kymmenkertaisiksi, jos ne tuottavat co₂-päästöjä enemmän kuin 120 g/km. Tehdään näin ja jätetään ensi vuoden Earth Hour järjestämättä.

Siitä ei olisi kenellekään haittaa. Vai muistaako joku myöhästyneensä jostain sen takia, että auton moottori olisi ollut liian pieni?

Ei kommentteja: