torstai 21. joulukuuta 2017

Tiernapojat ilman murjaanien kuningasta toimii

Joskus seitsemän vuotta sitten olen ollut tapahtumassa, jonka järjestämisestä olen ollut vastuussa ja jossa tiernapojat esiintyivät. Kukaan ei nähnyt ongelmaa murjaanien kuninkaassa ja hänen mustiksi maalatuissa kasvoissaan.

Maailma kuitenkin muuttuu: Mustien kansalaisoikeustaistelijan Martin Luther Kingin kirjojen suomennoksissa esiintyi täysin sujuvasti sana "neekeri". Enää sitä sanaa ei voi käyttää.


Kannattaa kuunnella oman kuplan ulkopuolisia ääniä

Ongelman havaitsemiseen vaikutti osaltani se, että seuraan oman kuplani ulkopuolella olevia ihmisiä. Toisinaan minun on myönnettävä, että heikäläiset ovat oikeassa ja meikäläiset eivät niinkään.

Heikäläisten keskusteluista löysin ajatuksen, että mustaksi maalattu murjaanien kuningas ei kuulu tähän aikaan. Pian aloin ajatella, että eipä taida kuuluakaan. Edelleen mietin, mitä vastaisin mustalle ystävälleni, jos hän kyselisi, miksi meillä on tällainen kuvaelma. En jaksa uskoa, että hän olisi tyytyväinen, jos vetoisin vanhaan perinteeseen. Traditionaalisuus vain lisäisi hänen ihmetystään.

Tietysti tiernapojat ovat perinnettä, jolla ei ole alkuaan mitään tekemistä rasismin kanssa. Päinvastoin kuvaelma kantaa mukanaan ikivanhaa, kristillisissä legendoissa näkyvää antirasistisuuden ajatusta siitä, että vastasyntyneen Jeesuksen äärellä oli myös ihonväriltään mustia ihmisiä.

Ihmiset eivät kuitenkaan kuuntele selityksiä eivätkä taustoituksia, vaikka ne olisivat miten päteviä tahansa. He luovat mielikuvansa nopeasti, ja tosiasiaksi nyt jää, että kuvaelmassa on mustaksi maalattu murjaani.


Pienellä pintamuokkauksella Tiernapojat edelleen toimii

Ratkaisimme ongelman mielestäni melko helposti. Ei enää lauleta murjaanista vaan ”barbaarista”, sehän ei viittaa ihonväriin. Ei sotata hänen kasvojaan mustiksi, vaan puetaan hänet mustiin vaatteisiin, ja niin vältytään ihonväriin vihjaamiselta.

Ei edes jännittänyt, miten kuvaelma toimisi käytännössä. Illalla nuorten puurojuhlassa tuli todistetuksi, että hyvin toimii. Pienten muutosten jälkeen tiernapoikien hieno perinne voi elää.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ongelmaa ei myös pitäisi olla, jos osan esittää mustaihoinen henkilö. Eikös ongelmaksi ole väitetty nimen omaan tuota ihonvärin omimista mustalla värillä tai sukkahousuilla?