torstai 1. marraskuuta 2018

Koulussa on suostuttava pakertamaan

Jossain mieleni pohjalla on epäilys, että monet opettajat ovat varsin kovilla uusien opetussuunnitelmien kanssa. En pysty asiaa varmaksi osoittamaan, mutta siltä tuntuu. Ajatustani vahvistaa niin ikään todistamattomaksi jäävä vaikutelma siitä, että opettajat ovat tunnollista väkeä. Tunnollisuus on koulun hyveitä, ja koulumaailman elämänurakseen valitseva ihminen tarvitsee sitä välttämättä.

Koulutuksen nykymuoti suosii itse kokeilemista, pelaamista, leikkiä ja ylipäänsä vahingossa ja sivutuotteena oppimista. Toisaalta se on hyvää muotia. Toisaalta muuan ensimmäisten luokkien opettaja sanoi koulun pihalla: "Mutta kun opittava myös pakertamaan." Varmaan hän tarkoitti kertotaulun kaltaisia asioita.

Eikä kaikessa voi tyytyä siihen hokemaan, että tärkeintä on tiedonhaku. Jos ei tiedä, missä on Nairobi, voi tarkistaa Wikipediasta, että se on Keniassa. Jos ei tiedä Keniaa, voi edelleen lukea, että se on Afrikan maa, mutta ollaan peräti huonossa jamassa, jos on tarkistettava sekin, missä on Afrikka. Monia asioita on tiedettävä ihan itse, ja jotain on osattava ulkoa.

Ei kommentteja: