torstai 16. toukokuuta 2019

Vuonna 2029 tämän kevään kymmenen laudaturia eivät auta

Kymmenen laudaturia kirjoittanut tämän kevään ylioppilas Amanda Sandelin ansaitsee arvostuksen pitkäjänteisyydestään ja siitä, että on monipuolisesti kiinnostunut erilaisista asioista. Laudaturien määrä on kuitenkin sivuasia. Kun uusi opiskelupaikka on auennut, niistä on hänelle yhtä vähän apua kuin on Valioliigaan Norwichin mukana nousseella Teemu Pukilla menneen kauden maaleista. Korkeammalla tasolla lähdetään nollasta, ja kaikki on voitettava uudestaan. Ensi kaudella on yhdentekevää, millainen Sandelin/Pukki oli vuosi sitten.


Yo-tulokset unohtuvat

Varsinkaan yo-kirjoitusten tuloksia ei jälkeenpäin tiedustella. Minulta on kysytty pääsykokeita lukuun ottamatta niitä vain yhden kerran ja vain yksi ihminen. Ketään eivät kiinnosta niin vanhat asiat.

Näinä päivinä on syytä muistuttaa siitäkin, että tuore suomalainen nobelisti Bengt Holmström reputti yo-kokeet kompastumalla äidinkielen kokeeseen. Luokkakaverit juhlivat toukokuun lopulla, mutta Bengt ei. Myös Einstein sai kuulla koulussa, että hänestä ei tulisi mitään.


Kymmenottelijoita ei muista kukaan

Amanda Sandelin kertoo haastattelussaan siitä, että moniosaamisella on haittansa: "Olen miettinyt paljon, mikä minusta tulisi isona, mutta en ainakaan vielä ole löytänyt mieleistä – ehkä juuri siksi, koska minulla on näitä kiinnostuksen kohteita niin paljon, että on vaikea valita miksi haluaisi."

Kun osaa vähän kaikenlaista hyvin, on vaarana päätyä kymmenottelun mestariksi. Heidän suorituksensa ovat yleisurheilukisojen täyteohjelmaa. Muistan satoja hyppääjiä, heittäjiä ja juoksijoita nimeltä, mutten yhtään kymmenottelijaa. Itse laji on tietysti kunnioitettava,

Turun yliopiston fysiikan apulaisprofessori Asko M. Aurela neuvoi opiskelijoita, että olisi valittava kaksi erikoistumisalaa. Ne hedelmöittäisivät toisiaan, mutta laajemmalle ei kannata hajottaa kiinnostustaan, koska elämä ei riitä kaiken tarpeellisen opiskeluun. Aurela sanoi, että jos tutkii jokaista tuntematonta ilmiötä, hukkuu alkeellisiin tosiasioihin.

Ei kommentteja: