sunnuntai 13. elokuuta 2023

Sujuvasanaisuus voi olla huijarin tuntomerkki

Opiskeluajoilta muistan, kuinka muuan professori oli arvostellut opintojensa loppuvaiheessa olleen teologian ylioppilaan seminaariesitelmää: "Eihän tässä juuri mitään asiaa ole, mutta olette sujuvasanainen. Kyllä teistä hyvä pappi tulee."

Tämä viiltävän ironinen arvio tuli mieleeni, kun muutama viikko sitten TV-uutisiin oli tuotu haastateltavaksi Ruokaviraston edustaja, jolta puuttui kaikki sujuvasanaisuus. Hänen sanomiseensa piti erityisesti keskittyä, jotta ajatuksista sai selvän. En kuitenkaan muista pitkään aikaan kuunnelleeni ketään ihmistä yhtä keskittyneesti. Vakuutuin nopeasti haastateltavan sanomisista. Hänellä oli oltava tosiasiat kohdallaan, koska ulkoinen esiintyminen oli niin heikkoa kuin oli.

Ulkoinen ristiriidattomuus tai moitteeton ilmaisu voivat jopa herättää tarpeettomia epäilyjä. Huijarikauppias siinä puhuu lipevästi ja liukkaasti hyvin valmisteltua esitelmäänsä.

Sopii miettiä sitäkin, miksi tunnettu itävaltalainen filosofi Ludwig Wittgenstein on kirjoittanut, että evankeliumikirjoja on kuulunut olla juuri neljä. Häneen mukaansa niiden pitää todistaa keskenään ristiriitaisesti ja vain tavanomaisella historiallisella todennäköisyydellä. Muuten "sammutettaisiin henki ja uskottaisiin liiaksi kirjaimeen".

Ei kommentteja: