tiistai 6. huhtikuuta 2010

Se nyt vain on niin

Facebook-kavereistani suurin osa on nuoria ihmisiä. Jotkut heistä kuuluvat Kannabis vapaaksi tai Kannabis ei ole lainkaan vaarallista -tyyppisiin ryhmiin.

Mutta kun minä en voi mitään sille tosiasialle, että kohtuuttoman monet näihin ryhmiin liittyneistä kavereistani ovat niitä samoja, jotka ovat pahasti sotkeneet asiansa kaiken maailman aineiden kanssa.

Niin se nyt vain on.

4 kommenttia:

opiskelija kirjoitti...

Ehkä mielummin kannattaisi miettiä, kuinka suuri osa ko. ryhmien jäsenien kokonaismäärästä on jotenkin sotkenut asiansa joidenkin aineiden kanssa, sillä se, että näistä ryhmistä tietää joitakin ns omia tuttuja, joilla ongelmia on, ei vielä kerro koko ryhmästä mitään. Lisäksi se ei ole mielestäni ihme, että tällaisiin ryhmiin liittyy niitä ongelmatapauksiakin... voisin väittää että parilla esimerkiksi alkoholia ihannoivilla tai "humorisoivilla" ryhmillä onkin sitten jäseninään minun ystävistäni niitä, joilla taas ei se korkki pysy kunnolla kiinni...

Kannabis ei ole lainkaan vaarallista-ryhmään ei toki kannata kuulua. Siitäkin, kuten monesta muustakin asiasta, saa itselleen ongelman jos haluaa, se ei ole lainkaan vaaratonta, vaikkei sillä itseään hengiltä saakaan. Kannabis vapaaksi-ryhmään voisin harkitakin liittyväni, eihän kannabista ole missään tutkimuksessa todettu kuin vähiten haitalliseksi päihteeksi näistä yleisimmistä, mukaan lukien tupakka ja alkoholi... en voi kuitenkaan tätä tehdä, koska Suomessa aseteiden ollessa mitä on voisin saada poliisit ovelleni ja huonolla tuurilla menettää ystäviä...

...kuten en myöskään voi kirjoittaa tätäkään tekstiä omissa nimissä. Kaikki tämä siitä syystä, että kannabista on demonisoitu mediassa ja pidetty laittomana poliittisista syistä viimeiset 70 vuotta ja satun olemaan sen satunnainen käyttäjä. Samoin kuin 90% minun Facebook-kavereistani. Heistä kukaan ei kuulu mainitsemiisi ryhmiin, eikä heistä kenelläkään ole sen suurempia ongelmia elämänhallintansa kanssa, kun kenelläkään muullakaan.

Nimetön kirjoitti...

Onko jossain joskus todistettu, että päihteiden käyttö olisi jotenkin älyllistä toimintaa? Tarkoitukseni ei ole provosoida edellistä vastaajaa. Terve ja hyvinvoiva ihminen kun ei päihteitä tarvitse ja jos käyttö on holtitonta, niin on kyse kovan luokan ongelmasta. Oli sitten kyse kannabiksesta tai alkoholista, tai siitä mikä on laillista tai ei. Suomalainen alkoholi kulttuuri on erittäin vinksahtanut, eikä suomalaiset sitä itse kovinkaan hyvin näe. Kannabiksen maailmaan en ole sen enempää perehtynyt, mutta hullua touhua silläkin leikkiminen on. Ja kyllä, kyse on leikkimisestä, elämällä leikkimisestä. Välillä tulee mieleen, että pitäisikö suomalaisia holhota alkoholi asiassa kieltolailla. Otettaisiin kieltolaki uudelleen käytäntöön. Mikä jottei? Jos se säästäisi yhdenkin iskun naisen naamaan, joka on tullut kotiväkivallan seurauksena ja jossa useimmiten alkoholilla on osuus asiaan. Saatiko ihmisen hengen, lapsen huostaanoton tai alkoholilla tapetun rakkauden avioliitossa.
Kyllä suomalaisia on vain pakko holhota kielloilla, kuten kannabiksen kieltäminen. Ei sitäkään suomalaiset osaisi järkevästi käyttää, kuten ei mitään päihdettä.
-joni k.-

Nimetön kirjoitti...

Vai että alkoholikieltolaki takaisin? Et taida tietää, että aiempi alkoholin kieltolaki nosti alkoholin kulutuksen ja haitat moninkertaisiksi? Kieltolaki hyödyttää vain rikollisia, kärsijöinä ovat tavallisten kansalaisten turvallisuus ja tietenkin päihteiden käyttäjät itse. Esimerkiksi portugalissa kaikkien huumausaineiden käyttö laillistettiin vuosia sitten. Huumausaineiden käytön taso on laskenut. USA:ssa on perinteisesti ollut länsimaiden tiukimpia kannabiskieltolakeja, silti siellä kannabista käyttää huomattavasti suurempi joukko kuin kannabikseen liberaalisti suhtautuvassa hollannissa.

EU:n viime vuonna julkaistu raportti huumepolitiikasta toteaa:
”raportin johtopäätös on se, että kieltolaki on aiheuttanut valtavasti vahinkoa, mutta vain vähän, jos lainkaan, hyvää”. (EU:n raportti YK:n huumekomissiolle 2009 "Report on Global Illicit Drugs Markets 1998 – 2007".

http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/drugs/studies/doc/report_short_10_03_09_en.pdf)

On selvää, että kieltolaki ei toimi, se aiheuttaa kustannuksia poliisitoimessa ja tappioita menetettyinä verovaroina. On saman tekevää miten vaarallista jokin aine on. Ihmiset ovat käyttäneet huumeita luultavasti kymmeniä tuhansia vuosia ja näin tullee tapahtumaan myös tulevaisuudessa.

Nimetön kirjoitti...

Kiitos erinomaisesta vastauksestasi, otan kaikki näkökulmat huomioon myös sinun.Kuka ikinä oletkaan.

Ehkä en kuitenkaan täysin tosissani kieltolailla spekuloinut, vaan kyse oli enemmänkin vertauskuvasta. Se täytyy kyllä mainita, että minä puhuin suomalaisesta kulttuurista ja siitä, kuinka meillä käytetään alkoholia/päihteitä.

Kukaan ei kiellä muuttamasta Portugaliin, koska suomessa ei todellakaan samat asiat toimi kuten esimerkiksi Portugalissa. Tiedän kieltolaista yhtä sun toista, ehkä en niin paljoa kuin sinä, mutta onneksi osaan käyttää internet sivustoja.
-joni k.-