lauantai 14. toukokuuta 2011

Jotain tolkkua rukouksille

Tuttu taksinkuljettaja kertoi kuulleensa koulukyytiläisen suusta: "Me voidaan sanoo Jeesukselle, että vaihda liikennevalot vihreeksi ja sit se vaihtaa."

Turhan usein samanlaista uskon logiikkaa kuulee myös aikuisten suusta. Kerrotaan, että rukoiltiin säiden vaihtumista; ja vaihtuivathan ne - niin kuin aina lopulta vaihtuvat.

Tarpeettomien rukoileminen ei varmaankaan aiheuta rukoilijalle itselleen suurta vahinkoa, niin kuin horoskoopit tuskin vaurioittavat niiden lukijaa. Oman vakaumuksensa siinä kuitenkin nolaa ja saa sen näyttämään pöhköltä ymmärryksen ihmisten silmissä.

Ei rukousta pitäisi käyttää itselleen kuulumattomien etujen hankkimiseen. On kohtuullista, että ihminen vain kiltisti jonottaa yhteisten sääntöjen mukaan eikä pyri jumalansa avulla kiilailemaan muiden edelle.

Eikä ole reilua, että taivaallisten suhteidensa avulla järjestää jääkiekko-otteluiden tuloksia. Tuollainen rukous muistuttaa tuomarin lahjontaa. Viisas isä ei sitä paitsi puutu lastenhuoneen peleihin eikä kisoihin, ei ainakaan niin kauan kuin leikit ovat reiluja.

7 kommenttia:

Tommi M. kirjoitti...

Kylla se aika omahyvaiselta vaikuttaa, etta Jumalaa pidetaan oman onnen ja menestyksen takaajana tai palvelusautomaattina. Oma suosikkini on takalainen tuttuni, joka pyytaa rukousapua myos tutuiltaan facebookin valityksella mita banaaleimpiin arkiongelmiin, alkaen menestyksesta lasten pottakoulutuksessa. Kokemukseni mukaan tyypillista amerikkalaista kristillisyytta.

Nimetön kirjoitti...

Mieleeni nousee kuva pyhäkouluajoilta.Kuva,jossa Jeesus siunaa lapsia.Yksi lapsi istuu sylissä,toinen kyhjöttää Jeesuksen kyljessä ja kovasti tuntuu asiaa olevan.Siinä Jeesus kuuntelee ja siunaa heitä.

Taustalla opetuslapset paheksuvat tilannetta.

Arto Köykkä kirjoitti...

Pyhäkoulukuva puhuttelee kyllä.

Mutta jospa se Jeesus kuunneltuaan ja siunattuaan lausuu niille lapsille opetuksen sanan: "Älkää kuitenkaan rukoilko liikennevalojen vaihtumista. Ei rukousta ole siihen tarkoitettu."

Nimetön kirjoitti...

Aivan oikein.Tämähän on hyvinkin mahdollista.

Mahtoikohan tämä taksikuski huomata aikuisen ymmärryksellä kertoa samaa näille lapsille.

Antti Aalto kirjoitti...

Ei tämä taksikuski kommentoinut asiaa kovinkaan kärkevästi. Kyseessä ei ole ihan tavallinen lapsi, joten olin enemmänkin yllättynyt positiivisesti, että hänellä oli ylipäänsä käsitys Jeesuksesta ja hänen kyvyistään. Tälle koululaiselle merkitsee myöskin hyvin paljon se, että valitsen edes kerran viikossa semmoisen reitin, joka kulkee hänen entisen kotinsa ohi, jotta hän saa seurailla tuttuja tienoita.

Nimetön kirjoitti...

Entinenkin mummo ilmoitti nukkumaan mennessään kätensä ristien, että "tähän mie nyt käyn ja tästä sie miut löyvät".

Nimetön kirjoitti...

Edellisestä kommentista johtaen; ei niinkään asiat vaan asenne,usko ja luottamus.Jumala kun katsoo sydämeen,sanoo Raamattu.