tiistai 16. lokakuuta 2012

Anteeksi rouva (70 v)

Olen muutaman päivän ihmetellyt Päivittäistavarakaupan linjausta, jonka mukaan kaikilta alle 30-vuotiaan oloisilta tarkistetaan henkilöpaperit, jos he ostavat alle 18-vuotiailta kiellettyjä tupakka- tai alkoholituotteita. Ihmetykseni ei hälvene.

Seuraava askel on, että ikä varmennetaan kaikilta alle 50-vuotiaan oloisilta, jotta se ei jäisi varmentamatta keneltäkään alle 30-vuotiaan oloiselta, jotta se ei jäisi varmentamatta keneltäkään alle 18-vuotiaalta. Tästä ketjua voidaan jatkaa ad absurdum, niin kuin latinan kielessä sanotaan eli mielettömyyteen saakka.

Kovin usein tässä on kysyttävä, missä ovat täyspäiset ihmiset. Niinpä haluaisin tietää, ketkä tällaisia käytäntöjä ovat esittämässä ja toivoisin näkeväni sen PowerPoint-esityksen, jolla ideaa on perusteltu. Milloin se on mahdettu keksiä, jonain krapula-aamunako? Millä ihmeen keinoin ajatuksen esittäjä on saanut päättävässä kokouksessa enemmistön puolelleen? Sellaisia vaikuttamisen ja taivuttelemisen taitoja minäkin haluaisin osata.

Vai onko tarkoituksena järjestää Italian mallinen lakko? Siellähän lentokenttien toiminta on joskus halvaannutettu noudattamalla kaikkia mahdollisia säädöksiä. Tuntuu kummalliselta, että työnantajapuoli miettii lakkoaseen käyttämistä, mutta absurdissa maailmassa ei mikään ole mahdotonta.

Ainoa lohtu on se, että kyse ei tällä kertaa ole varsinaisesta laista, vaan kauppojen omasta sopimuksesta. Käytännössä se tietysti kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Kun kassajono kasvaa kymmeneen metriin, tarkistuksiin tulee kummasti järkeä.

Ratkaiseva ongelma on jo siinä, että juuri kukaan nainen ei halua näyttää yli 30-vuotiaalta ja sen vuoksi paperit on kysyttävä kaikilta naisilta aivan mummoja lukuun ottamatta. Muuten loukkaa melkein puolta asiakaskuntaa.

Tarvittaessa kassa voi tietysti imarrella 70-vuotiaita: "Anteeksi rouva, olette sen näköinen, että teiltä minun on tarkistettava henkilötodistuksenne."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Alkossa on vuosia ollut ohjeena tarkistaa ikä kaikilta jotka näyttävät alle 25-vuotiailta, koska siellä myydään tuotteita joita ei saa myydä eikä välittää alle 20-vuotiaille.

Tuo vähittäiskaupan raja on kyllä ylimitoitettu. Eihän kaupan alalla edes myydä väkeviä.

Mutta varsinkin nuoret naiset voivat meikkaamalla saada muutaman vuoden ikää "lisää". Ravintolan suurin virhe on myydä alaikäiselle. Ensimmäisellä kerralla ravintola suljetaan vähintään viikoksi. Seuraavasta kerrasta menee anniskelu-lupa.

Siksi ravintola-alalla pelätään enemmän aluehallintoviraston virkamiehiä kuin jumalaa.


Mika

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo 30 niin kovasti erilainen kuin vähittäiskaupan entinen raja 25 vuotta?