lauantai 27. lokakuuta 2012

Jeesus ja Che jälleen kerran

Hollantilainen elokuvaohjaaja Paul Verhoeven on nostettu esiin sekä Helsingin Sanomissa että Yleisradion uutisissa, kun hän on markkinoimassa juuri suomeksi ilmestynyttä kirjaansa Jeesus Nasaretilainen.

Hyvähän se on, että Jeesuksesta kirjoitetaan kirjoja. Sen sijaan on hämmästyttävää, kuinka kritiikittömästi kirjailija on saanut viestinsä läpi. Verhoeven kun on esiintynyt siihen tapaan, että hän olisi tuomassa aiheeseen jotain radikaalia uutta. Ei ole. Ainakin kaikki hänen haastatteluissa mainitut ajatuksensa ovat ikivanhoja.

TV-uutisten mukaan Verhoeven sanoo kertomuksen vetten päällä kävelystä olevan epäuskottava. Ajatus ei järisytä. Samaa epäilyä on julistettu ainakin 1700-luvulta lähtien.

Verhoevenin mukaan evankeliumien kirjoittajat pyrkivät häivyttämään sen, kuinka poliittinen ja kapinallinen hahmo Jeesus oli. Tästä aiheesta on kirjoitettu vähintään satoja kirjoja. Lopullista totuutta ei ole.

Ehkä kaikkein kyllästyttävintä on lukea suurenakin uutuutena kaupattu ajatus, että Jeesus olisi verrattavissa sissipäällikkö Che Guevaraan. Saman ajatuksen sanoivat ääneen jo ne Vallegranden nunnat, jotka lokakuussa 1967 olivat sairaalan pesutuvassa Che Guevaran ruumiin ympärillä.  Pyhäinjäännösten kerääminen alkoi saman tien, sillä paikalliset naiset leikkasivat Chen kiharoita muistoiksi.

Ei kommentteja: