keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Fyysikoita ei alemmuudentunne vaivaa

Olen palannut ajatuksissani taannoin lukemaani Kari Enqvistin kirjaan Monimutkaisuus, jossa koetin selvittää minua loputtomiin vaivaavia kvanttifysiikan kysymyksiä.

Matkan varrella minulle on selvinnyt, että fyysikkoja ei vaivaa turha vaatimattomuus. He uskovat ilman muuta edustavansa ihmisymmärryksen korkeinta tasoa.
Esimerkkinä on tämä sitaatti Enqvistin kirjasta: "Edes psykiatri ei voi analysoida potilastaan ilman fysiikan väliintuloa. Keskustelu toki vaikuttaa meihin monimutkaisella tavalla, mutta vain sähkömagnetismin vuoksi. Filosofiset mielipiteet välittyvät tajunnasta toiseen sähkömagneettisesti. Samoin yhteiskunnan vaikutus on viime kädessä ajatuksiin, tunteisiin, oppimiseen ja muistamiseen liittyvää erilaisten agenttien aikaansaamaa molekyylien sähkömagneettista hyörinää. - Mutta ihminen operoi merkityksillä, huudahtaa tällaisesta fysikaalisesta ilotulituksesta suivaantunut humanisti, mutta siihen voi vastata: operoikoon millä lystää, mutta viime kädessä nekin ovat sähkömagnetismia."
Ehkä tuolla tavoin voi ajatella, mutta tuolla tavoin ei voi elää.
Enqvistille ja hänen kaltaisilleen voi yhtä hyvin sanoa, että olkoot vain sähkömagnetismia, mutta tarvitaan tässä elämässä jotain muutakin ja se muu voi hyvinkin olla tärkeämpää kuin kaikki tietoisuudet sähkömagnetismista.
En ole ainoa, jota vaivaa fyysikoiden ylemmyydentunto. Bill Brysonin kirjassa Lyhyt historia lähes kaikesta irvaillaan fyysikoiden itsevarmuudelle. Bryson kertoo, kuinka vaimo jätti kemistin takia kvanttimekaniikan suuren nimen Wolfgang Paulin. Paul sanoi ystävälleen: "Ymmärtäisin kyllä, jos hän olisi lähtenyt härkätaistelijan mukaan, mutta että kemistin..."

4 kommenttia:

Tommi M. kirjoitti...

Taitaa olla monilla tieteen alan ihmisilla kovat luulot itsestaan. Vaimo sattuu tekemaan tyotaan monien tahtitieteilijoiden kermaan kuuluvien kanssa. Alallaan paljon saavuttaneita ja jonkin mittapuun mukaan varmasti erittain viisaita ihmisia. Mutta monilla heista on ilmeisia vaikeuksia selviytya kaytannon elaman tehtavista menestyksella, puhumattakaan sitten sosiaalisten taitojen puutteesta. Hyva pitaa tallaiset asiat mielessa, kun alkaa tuntea kovaa ylemmyydentuntoa muihin verrattuna. Selan takana voi moni saalia naita yli-ihmisia ja kiittaa luojaansa siita ettei ole heidan kaltaisensa.

Taysin toisesta asiasta. Onko Brysonin kirjoja kaannetty suomeksi montaa, ja ovatko kaannokset hyvia? Han on ehdottomasti yksi suosikkikirjailijoitani, erittain viihdyttava kirjoittaja. Viehatysta lisaa se, etta han on kotoisin Iowan osavaltion paakaupungista Des Moinesista, jota pidan omana “amerikkalaisena kotinani”.

Arto Köykkä kirjoitti...

Olen lukenut vain tämän yhden, ja ainakin tämä tuntui myös suomennoksensa puolesta hyvältä kirjalta.

Anonyymi kirjoitti...

Bryson on käännetty ihan hyvin suomeksi, mutta kun lukee alkuperäistä, koko purevuus ja huumori avautuu aivan uudelle tavaalla. Hieno kirja ilman muuta, olen suositellut sitä ystävilleni.

Haluisin suositelle filosofiasta jotain aiheeseen liittyvää, mutta olen epävarma, koska en ole täysin palkein tutustunut aiheeseen.

Thomas Nagel on on monissa piiressä arvostettu filosofi ja hänen uusin skientisismiä arvosteleva kirjansa on saanut aikaan melkoisen polemiikin
Googlaaamalla löytyy kirjasta lukuisia arvosteluja.
http://www.amazon.com/Mind-Cosmos-Materialist-Neo-Darwinian-Conception/dp/0199919755
Hatis

Anonyymi kirjoitti...

Fysiikkako huipulla? Sehän on vain sovellettua matematiikkaa.