torstai 8. maaliskuuta 2018

Ohjeita turhaan pakertavalle opiskelijalle

Joskus minulta on kysytty, miten neuvoisit nuorempaa itseäsi.

Vastauksen keksiminen on helppoa. Antaisin sen ohjeen, että väsyneenä ei pidä lainkaan opiskella. Kun päässä alkaa vähänkin tuntua sameutta, on lopetettava heti. Opiskelu huonosti toimivilla aivoilla on kuin moottoria ulvottaisi ilman, että moottorin kierrokset siirtyvät vetäviin pyöriin. Väsymyksen yllättäessä ei pidä kysyä, miten vielä jaksaisi voimien loppumisesta huolimatta. Sen sijaan on pohdittava, miten saisi levättyä väsymyksensä pois.

Tässä on ohjeita kelvottomalle, turhaan pakertavalle opiskelijalle. Näillä periaatteilla varmistat, että mikään ei muutu paremmaksi.

1) Muista aloittaa tenttiin tai kokeeseen lukeminen vasta viimeisenä iltana ja mieluiten vasta illansuussa. Kullakin asialla on aikansa. Aika on opiskella, ja aika on vetkutella.
2) Hanki lukuajaksi muuta oheistoimintaa. Kun asia lakkaa vähänkin huvittamasta, on mukava loikata johonkin toiseen puuhaan. Ainakin siinä toisessa saa jotain aikaan.
3) Pidä räpläimesi koko ajan käden ulottuvilla. Sieltä voi saada hyviä tärppejä.
4) Kannattaa paahtaa lukemisensa kanssa aamuviiteen saakka. Kyllä päähän menee, kun survoo ja survoo.
5) Jos vielä voit tehostaa väsymystäsi kokeessa tai tentissä, tehosta. Jos ei tule menestystä, siinä on kätevä selitys. "Mutta äiti, kyllä mä yritin. Olin vain niin väsynyt."

Ei kommentteja: