torstai 28. kesäkuuta 2018

Linekerin laki on ollut vain tyhjä hokema

En ole milloinkaan inhonnut Saksan jalkapallomaajoukkuetta. Franz Beckenbauer on kaikkien aikojen tyylikkäimpiä pelaajia, ja uudemmista saksalaisista olen pitänyt erityisesti Bastian Schweinsteigerista. Oman pelinumeroni 13 olen poiminut Gerd Müllerin selästä.

Saksan putoamisen tuottama suurin nautinto onkin siinä, että Gary Linekerin hyvin tunnettua ajatusta ei enää pidetä luonnonlakina. On toivoa, että tältä typerältä ja paikkansapitämättömältä hokemalta saa olla vähän aikaa rauhassa. Sehän on alkuaan kuulunut jotenkin näin: "Jalkapallo on yksinkertainen peli: 22 miestä jahtaa palloa 90 minuuttia, ja lopulta Saksa voittaa."

Tuoreiden uutisten mukaan Lineker on tunnustanut, että hänen lauseensa ei enää pidä paikkansa. Niinpä hän on tviitannut: "Jalkapallo on yksinkertainen peli. 22 miestä jahtaa palloa 90 minuuttia, ja lopulta Saksa ei enää aina voitakaan. Edellinen versio on rajattu historiaan."

Linekerin alkuperäisen ajatuksen innokkaimmat hokijat eivät ole ymmärtäneet, että todellisuudessa ajatus ei ole aiemminkaan pitänyt paikkansa muualla kuin ehkä Saksan Englannin välisissä vertailuissa. Maailmanmestarina Saksa on ollut vain harvakseltaan.

Saksa on voittanut maailmanmestaruuksia vain harvakseltaan eli vuosina 1954, 1974, 1990 ja 2014. Tältä pohjalta voidaan rakentaa huomattavasti Linekerin ajatusta pätevämpi lause: ”Jalkapallo on yksinkertainen peli: 22 miestä jahtaa palloa joka neljäs vuosi monen viikon ajan, ja aina kahdenkymmenen vuoden välein on Saksan vuoro voittaa." 

Tasaisen vauhdin taulukolla Saksa voittaa seuraavan kerran vuonna 2034. Brasilia on voittanut maailmanmestaruuden viidesti.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei liity Aten blogiin mitenkään, mutta tahdon antaa vinkin katsomisen arvoisesta TV-ohjelmasta: "Jaakko Löytty, kahden maan kansalainen". Nähtävissä MTV Katsomossa.