lauantai 2. kesäkuuta 2018

Miten neuvoisin nuorempaa itseäni?

Helsingin Sanomien jutussa kyseltiin viideltä ihmiseltä, mitä he sanoisivat nuoremmalle itselleen.

Muusikko Kasmirin asiana olisi, että hän oli turhaan hävennyt amisleimaa. Varhaiskasvatuksen professori Mirjam Kalland puolestaan kertoisi, ettei ihmisen tarvitse elää kaavoissa, vaan on monta tapaa elää. Näyttelijä Sara Mellerin sanoma tiivistyisi siihen, ettei kehossasi ole mitään vikaa.

Presidentti Tarja Halonen sortuu vastauksessaan samaan kuin uudenvuodenpuheissaan. Kaikenlaista kaunista tulee lausutuksi sieltä ja täältä, mutta puheenvuoro ei tiivisty mihinkään ja ajatukset jäävät täysin epämääräisiksi. Sama yleisyys vaivaa myös rauhanneuvottelija Hussein al-Taeeta. Hän saa kuitenkin sanotuksi, että vasta armeijassa hän tunsi olevansa niin kuin muut.

Oma vastaukseni olisi hyvin konkreettinen: Älä yritä opiskella väsyneenä. Kun aivot alkavat tökkiä, älä ponnistele väkisin. Mieti sen sijaan, miten saisit taas levätyksi ne kuntoon.

Kokeen tai tentin edellä en uhraisi minuuttiakaan yöunesta kirjojen pänttäämiseen. Virkeällä päällä saa osaamisestaan eniten irti ja teke hyvää tulosta, vaikka ei niin paljon tietäisikään.

Ei kommentteja: