sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Mitä papit tutkivat?

Sain vastattavakseni tuntemattoman ihmisen kysymyksen: "Mitä papit tutkivat? Tähtitieteilijät tutkivat avaruutta, psykiatrit ihmismieltä, mutta mitäs papit?"

En tarkkaan tiedä, mitkä ovat kysyjän tausta-ajatukset, mutta jotenkin päättelen hänen ajattelevan, että teologisen tutkimuksen kohteena olisi jotain täysin olematonta tai ainakin jotain sellaista, mistä ei voi sanoa järkevästi mitään. Koska tällainen luulo voi olla hyvin yleistä, kirjoitan tähän vastaukseni pääkohdat:

Papit (teologit) tutkivat hyvin monenlaisia asioita. He tutkivat psykologien tavoin ihmisten uskonnollista käytöstä ja historioitsijoiden tavoin kirkkohistorian tapahtumia. Sosiologian menetelmillä tavoin perehdytään uskonnollisten yhteisöjen toimintaan ja kielitieteen metodeilla Raamattuun (tämän tutkimuksen ansiosta tiedetään melko tarkkaan esimerkiksi se, miten evankeliumit ovat syntyneet).

Voidaan tutkia myös ihmisten uskonnollisia käsityksiä tai sitä, miten esimerkiksi rippikoulu vaikuttaa nuorten käsityksiin ja käyttäytymiseen. Voidaan selvittää vieraiden uskontojen käsityksiä tai sitä, mitä joku filosofi tai teologi on ajatellut jostain tietystä teemasta. Itse olen ollut väitöskirjassani käyttänyt kirjallisuustieteen ja filosofian menetelmiä ja analysoinut, millä tavoin kirjailija Pentti Saarikoski on käyttänyt tuotannossaan uskontoperäisiä ilmauksia.

Mahdollisuuksia on paljon. Itse Jumala ei ole pitkään aikaan ollut teologisen tutkimuksen kohde.

Ei kommentteja: