perjantai 18. tammikuuta 2019

Lukkoseppä ei lukitse omaa asuntoaan

Pienkerrostalossa asuva lukkoseppä kertoi, ettei hän lukitse oman kotinsa ovia. Varas pääsee aina halutessaan sisään.

Olen asunut kahdesti talossa, jonka yhteisissä kylmäkellaritiloissa on voinut säilyttää esimerkiksi perunoita. Monenkaan kellarioven takana ei ole ollut niin arvokasta sisältöä, että sen suojaksi olisi kannattanut ostaa lukon, mutta lukot niillä ovilla on kuitenkin olleet. Omassa jääräpäisyydessäni olen jättänyt oven auki, eikä kukaan ole perunoita varastanut.

Olen aina yrittänyt laskea, onko lukon ostamisessa taloudellista järkeä. Sama periaate sopii vakuutuksiin. Hankin vakuutuksia vain suurten katastrofien varalta. Pienet vakuutukset lähinnä lihottavat vakuutusyhtiöitä, eivät ne yhtiöt myönnä vakuutuksia, elleivät ne laske tekevänsä niillä voittoa.

Epäilen, että myös suuri osa kameravalvonnasta on rahan haaskausta. Kameroita lisätään ikään kuin kaiken varalta alueille, joilla ei koskaan ole ollut ongelmia ja joilla niitä ei ole välittömästi nähtävissäkään. Kameroiden laatukin on huonoa. Kun jotain sattuu, kuvista ei saa selvää. Saadaan tietysti valvonnasta varoittava tarra seinään. Joskus se pelotti, mutta nykyään ehkä ei, koska huonosta kuvan laadusta ollaan jo perillä.

Ei kommentteja: