sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Itse shakkilautaa näkemättä ja vastassa yhtä aikaa 48 pelaajaa


Olen hämmästellyt muistitaidon ihmisiä, erityisesti sellaisia, joita ei voi määritellä autisteiksi. Muistaminen on kummallinen taito. Se ei huononnu sitä kuormittamalla, vaan ihminen päinvastoin muistaa sitä enemmän, mitä enemmän hän yrittää muistaa.

Muistamisesta ja muutenkin suuresta älykkyydestä on esimerkkinä jokin aika sitten Suomessa vieraillut shakin suurmestari(GM), amerikkalainen Timur Gareyev.

Ennen kuin kerron hänen saavutuksestaan, pitää selittää pari kolme shakin peruskäsitettä. 

Sokkoshakilla tarkoitetaan sitä, että peliä pelataan ilman fyysistä lautaa ja fyysisiä nappuloita. Pelaaja vain pitää siirrot ja asemat omassa mielessään. Simultaani tarkoittaa sitä, että pelaajalla on yhtä aikaa monia vastustajia. Näitä kahta pelitapaa yhdistävässä sokkosimultaanissa on taas kyse siitä, että joku pelaa itse lautaa näkemättä yhtä aikaa monia pelaajia vastaan.

Timur Gareyevin maailmanennätys on parin vuoden takaa. Tuolloin hän pelasi sokkona yhtä aikaa 48 pelaajaa vastaan. Suurempaan määrään kukaan toinen ei ole kyennyt. Ottelut kestivät 19 tuntia. Hän voitti niistä 35, pelasti tasan seitsemän kertaa ja hävisi kuudesti.

Gareyev polki kuntopyörää koko ajan. Kuulemma se auttaa.

Ei kommentteja: