torstai 3. tammikuuta 2019

Kun ei muuta keksitä niin kielletään

Törmäsin äskettäin tällaiseen kiellettäviksi vaadittujen asioiden listaan: ilotulitteet, lemmikit, lapset, tupakointi, joulukoristeet, serpentiinit, lentäminen, lihansyönti, muovipussit, palmuöljy, hakaristit, dieselautot, halpavaatteet, avohakkuut, puhelinmyynti, poliittiset lakot, maahanmuuttajat ja kansalaisaloitteet.

(Rajaan tällä kertaa maahanmuuttajat käsittelyni ulkopuolelle. Voin kirjoittaa siitä aiheesta joskus toiste, mutta en tällä kertaa.)

Yllä olevassa listassa on monta asiaa, joiden soisin poistuvan tästä maailmasta. Kaikkia niitä en vastusta, mutta esimerkiksi ilotulitteita en jäisi kaipaamaan. Kuluneena uutenavuotena seitsemän ihmistä sai suojalasipakosta huolimatta silmävammoja. Heistä jotakuta uhkaa jopa näönmenetys. 

Lisäksi poliisi on raportoinut siitä, että ilotulitteita on ammuttu tahallaan muita ihmisiä tai vaarallisia kohteita päin. Tätä on sattunut niin usein, että tässä jo kyselee, onko tämä ammuskelu jonkinlaista muotia.

Kaikesta huolimatta jokin tuossa oheisessa kieltolistassa häiritsee. Vastustan ilotulitteiden vapaata ampumista, mutten innostu niiden kieltoa vaativasta kansalaisaloitteesta. Toisinaan kieltäisin myös kieltämisen.

Jotain olisi tehtävä sille kansalliselle ratkaisukäytännölle, että aina säädetään ongelman kieltävä laki. Maailmassa täytyy olla muitakin keinoja. 

Ei kommentteja: