torstai 25. kesäkuuta 2020

Korkeassa virassa ei ole täyttä sananvapautta

Hieman harhauttavasti piispaksi kutsuttu kenttäpiispa Pekka Särkiö julkaisi muutama päivä sitten blogikirjoituksen, joka on herättänyt laajaa keskustelua ja ennen muuta ihmetystä. Olen aivan eri mieltä siinä olleista ajatuksista, ja lisäksi Särkiön ymmärrys kielen tyylilajeista pettää. Särkiön pohdinnat liittyvät esimerkiksi naisen asemaan.

Varsinaisena ongelmana ei kuitenkaan ole Särkiön sanomisten sisältö. Kyllä maailmaan mielipiteitä mahtuu. Sen vuoksi en osaa pöyristyä niistä. Olen tottunut lukemaan monenlaista ja myös sellaisia tekstejä, joita pidän jopa vaarallisina.

Sen sijaan ongelmana on, että Pekka Särkiö on korkeassa virassa ja kirjoittaa niin kuin ei olisi.

Ottaessaan vastaan viran ja varsinkin korkean viran ihminen joutuu luopumaan osasta sananvapauttaan. Entistä useammat kuuntelevat häntä, mutta samalla hän ei enää voi sanoa mitä tahansa. Varmaan joku Sauli Niinistö haroo välillä epätoivoisena hiuksiaan, kun tapaa eräitä virkatovereitaan. Hänen asemassaan on vain suljettava suunsa. Eräistä julkisuudessa näkyneistä valokuvista päätellen Niinistönkään ei aina ole helppo pysytellä vaiti, kun vieressä oleva kollega puhuu puuta heinää.

En osaa tarkkaan määritellä oman elämäni motiiveja, mutta vapauden kaipuussa voi olla syynsä siihen, etten ole lähtenyt tavoittelemaan korkeita virkoja. En ole halunnut myydä vapauttani, joka ei ole tällaisella apupapillakaan täydellistä. Kollegoiden sanomisten kommentoimisessa on oltava varovainen, ovatpa he sitten arvoasteikossa ylä- tai alapuolella tai samalla tasolla. Myös yhteistyökumppaneiden arvioimisessa on oltava tarkkana. Jos epäilen vaikkapa oman paikkakuntani koulujen tiettyjä käytäntöjä, en rupea ihan pienistä huomauttelemaan. Eivät he minun neuvojani kaipaa. Toisaalta odotan heiltä samaa solidaarisuutta. Paasikiven sanoin viholliset on hankittava kaukaa.

Niinpä kenttäpiispa ei voi ajatella kaikkea ääneen, koska virassa ollessaan hän edustaa sekä kirkon että armeijan ääntä. Jos aikoo säilyttää täysimittaisen sananvapauden, pitää kieltäytyä viroista, ainakin korkeista. Korvessa asuva kirjailija voi taas laukoa mitä tahansa.

Ei kommentteja: