Esitettiin kysymys, pitäisikö ihmisen tietää, minkä nimisiä olivat Jeesuksen opetuslapset. Ensimmäinen vastaaja oli sitä mieltä, ettei tarvitse, koska ne voi googlettaa.
Olen eri mieltä. Pietari, Juudas ja Tuomas kuuluvat yleissivistykseen niin kuin Tuntemattomaan sotilaan Koskela ja Hietanen tai Aleksis Kiven veljekset. Ilman näiden nimien osaamista on vaikea ymmärtää sivistyneiden ihmisten keskusteluja. Opetuslapsista Jaakob, Johannes ja Andreas ovat rajatapauksia, joita ilman tulee toimeen. Muita kuutta ei tarvitse tietää senkään takia, että heidän nimistään ei ole varmuutta. Evankelistat muistavat ne hieman eri tavoin.
Tässä maailmassa ei pärjää pelkällä googlettamisella eikä jokaista vieraan kielen sanaa voi katsoa nettisanakirjasta. Jotta osaisi vastata kysymykseen Skandinavian pääkaupungeista, on oltava jokin käsitys sanasta "pääkaupunki" ja on tiedettävä, mitkä maat lasketaan Skandinaviaan.
Jotain käsitteitä ihmisen on osattava ihan itse. Sen todistaa seuraava keskustelu.
"Mitä tarkoittaa 'absurdi'?"
"Katso Googlesta."
"Mikä on Google? Mistä katson, kun katson Googlesta?"
3 kommenttia:
Eipä minulle koskaan elämässäni ole vielä tullut vastaan tilannetta missä minun olisi pitänyt tietää noita nimiä. Se siitä yleissivistyksestä. Tuollaisista nimilistoista kun ei ole mitään hyötyä paitsi ehkä jossakin tietokilpailussa.
Viestistäsi voi päätellä ainakin sen, että kovin monta kirjaa et ole elämässäsi lukenut.
Väitän, että jos ei ole tiennyt tarvitsevansa, niin on saattanut mennä jotain tilanteita ohi, missä on ollut esimerkiksi intertekstuaalinen viittaus.
Kirjoitin samaisesta aiheesta joskus kolumnin. Tiivistäen sen viesti oli, että koulussa opin paljon nk. nippelitietoa, jolla yksittäisenä tiedonmurusena en todennäköisesti elämässä tee juuri mitään. Mutta jotta voin ymmärtää laajempia kokonaisuuksia, minun on välttämätöntä tietää myös yksityiskohtia.
Jatkuva googlesta tai wikipediasta tarkistaminen on repaleista tietoa ja veden kantamista kuivuneeseen kaivoon.
Lähetä kommentti