Toukokuussa kerroin Pikku jättiläisestä, joka oli lapsuuteni tärkein kirja. Monesti nukahdin sen lukemiseen. Minulla oli kirjoja kaksikin kappaletta. Aloitin vuoden 1944 painoksella, ja myöhemmin sain vuoden 1964 laitoksen.
Pikku jättiläinen oli yksiosainen tietosanakirja kaikesta, mitä ihmisen tarvitsi tietää. Sitä ei ollut jäsennelty aakkosten vaan eri aiheiden mukaan. Sivuja oli yli 1 500. Kirja alkoi lähes viidenkymmenen sivun pituisella artikkelilla, jonka aiheena oli ajanlasku. Seuraavaksi kirja käsitteli tähtitiedettä, jonka jälkeen seurasivat geologia, maantiede, historia, uskonto, fiilosofia, Suomenmaa, kansatiede, maatalous, kasvitiede, eläintiede, antropologia, biologia, ilmatiede, fysiikka, kemia, matematiikka, numerot ja kirjaimet, kielet, estetiikka, kirjat ja kirjastot, kirjallisuus, taidehistoria, musiikki, yhteiskuntaoppi, lakitiede, sotalaitos, vaakunat ja sinetit, mitat, painot ja rahat, talouselämä, posti ja lennätin, kulkuneuvot, merenkulku, rautatiet, moottoriajoneuvot, ilmailu, keksinnöt, radio, lääketiede, metsästys ja kalastus, ulkoilu, partioliike ja shakkipeli.
Listassa minua kiinnosti melkein kaikki, mistä olen edelleen iloinen. Ei haittaa, jos ihmisellä on perustiedot asiasta kuin asiasta. Vain kirjan lopussa olleet metsästys, kalastus, ulkoilu ja partioliike eivät lapsena juuri innostaneet. Eniten perehdyin sotalaitokseen, historiaan, uskontoon, tähtitieteeseen ja maantieteeseen.
Kaikki kirjan tiedot eivät ole kestäneet nykyaikaa. Siitä esimerkkinä on vuoden 1944 laitoksen historiakäsitys.
Ajankohtaisesti vilkaisin, mitä Pikku jättiläisessä kirjoitettiin jalkapallosta vuonna 1944: "Kansainvälisiä voittoja arvosteluperusteena käyttäen maamme jalkapalloilu oli parhaimmillaan 1912, jolloin joukkueemme Tukholman olympialaisissa yllättäen voitti Italian ja Venäjän häviten välierissä mestariksi tulleelle Englannille 4 - 0 ja sijoittuen 4:nneksi. – Nykyään Suomi ei tällä alueella kykene kilpailemaan Etelä- ja Keski-Euroopan maitten kanssa. Pohjoismaittenkin väliset maaottelut ovat päättyneet useimmiten Suomen häviöön."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti