lauantai 4. helmikuuta 2023

Onneksi katsoin roskikseen.

Penisilliini on lääketieteen ja kemian Kristus-kertomus. Skotlantilainen tutkija Alexander Fleming tuli muutaman viikon poissaolon jälkeen laboratorioonsa ja huomasi erääseen bakteeriviljelymaljaan päässeen homepesäkkeen ja sen ympäriltä kehän, jossa maljan stafylokokit eivät kasvaneet. Fleming rupesi ottamaan selvää, mistä oli kyse. Tuloksena oli pelastava lääke.

Minun roskikseni oli kelvottomaksi arvioimieni digikuvien varasto. Onnekseni en ollut poistanut pilalle menneitä.

Kun Pentti Saarikoskea käsitellyt väitöskirjani oli valmis, teki mieleni mennä Saarikosken maisemiin Göteborgin lähelle Tjörnin saarelle. Saarikoski asui siellä monia vuosia neljännen vaimonsa kanssa. Latinaksi Tjörn on Tiarnia, ja se antoi nimen hänen Tiarnia-sarjaksi kutsutuille teoksilleen.

Tarkoitukseni oli ottaa matkalta valokuva, jonka sijoittaisin suuressa koolla kotimme seinälle. Tjörn oli erinomainen matkakohde täynnä kuvauksellisia maisemia. Valokuvasin paljon.

Kotona en ollut tyytyväinen yhteenkään kuvaan. Joukossa ei ollut täsmälleen oikeaa. Kahta tai kolmea harkitsin vakavasti, mutta annoin toistaiseksi olla. Ehkä mieli muuttuisi, tai sitten tekisin vielä toisen matkan samoihin maisemiin.

Päätös viipyi viipymistään, kunnes muutama viikko sitten katsoin hylkäämiäni kuvia, ja juuri roskaläjästä löysin tarkalleen sen, mitä olin etsinyt. Nyt se on 75 sentin levyisenä olohuoneemme seinällä.

Kuvaa voisi eritellä enemmänkin, mutta antaa olla, sillä mystiikka ei pidä siitä, että liikaa tongitaan. Niinpä Saarikosken sanoin "he kävelevät alas Teorian tietä / tulevat roskapöntön luokse / ja näkevät jälleen tähdet, taivaan kappaleet".

Ei kommentteja: