keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Keppiukot ja -akat

Kainuun Suomussalmen tienvarsilla en kuvitellut näkeväni muuta kiinnostavaa kuin kauniita maisemia, mutta niin vain jouduin äkisti jarruttamaan nähdäkseni, mitä olikaan peltoaukeamalla. 

Tienvarressa oli satoja eri tavoin puettuja keppiukkoja ja -akkoja. Kyseessä oli Reijo Kelan tilataideteos Hiljainen kansa, joka on ollut näytillä myös Helsingin Senaatintorilla. Pysäytin auton ja lähdin kävelemään keppikansan keskelle. Tunnelma oli mystinen.

Parhaimpiin nähtävyyksiin osuu vahingossa ja vieläpä paikassa, jolta ei odota mitään erityistä. Siellä toteutuu Pablo Picasson elämänfilosofia: "Minä en etsi. Minä löydän."

Ensimmäisellä käyntikerrallani Hiljaista kansaa ei ollut tuotteistettu, mutta sittemmin pellonreunaan on tullut kahvila, joka auttaa huomaamaan paikan ja kannustaa pysähtymään.

Kaikki eri tavoin puetut ukot ja akat kertovat elämäntarinaa, jonka voi omassa mielessään kuvitella. Erityisesti näin piinaviikolla ajattelen sitä, kuinka kaikkien vaatteiden alla on tukirakenne, joka koostuu pystysuuntaisesta ja vaakasuuntaisesta kepistä, siis rististä. – Älä kysele, mitä haluan tällä ajatuksellani kertoa. En tiedä. Halusin vain sanoa.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Tästä on hyvä lähteä viemään omaa ajatustaan eteenpäin.

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni mieleenpainuvin löydös oli Japanissa. Olin pysähtynyt Sendaihin, ja kulkiessani kaupungin läpi bussilla näin yhtäkkiä ikkunasta jättimäisen patsaan. Kyseessä oli Sendai Daikannon, jota menin heti pikimmiten katsomaan. En ollut kuullut kyseisestä nähtävyydestä ollenkaan etukäteen.

Teepussi kirjoitti...

Minä muistan Berliinistä kompastuskivet. Niitä tuntui olevan kaupunki täynnä, tai minä näin vain ne. Ajattelin kivikuutioita, jotka oli haudattu tien sisään ja joista pelkkä kattokerroksen messinki oli näkyvillä. Ne olisi voitu jättää vähän muuta tietä korkeammiksi, että niihin todella kompastuisi, mutta se kai ei olisi ollut ihmisistä mukavaa. Hiljaista kompastumista. Holokaustimuistomerkillä turistitytöt ottivat selfieitä ja hymyilivät.

Varsinainen Walk of Fame. Kuka saa tähden, kuka kompastuskiven. Hautapaikoistakin alkaa olla pulaa jo.