keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Kaikkea ei voi varmistaa

 
Muutaman päivän on ihmetelty turkulaista yritysjuristia Juha Turusta. Hyvässä ammatissa oleva, päällisin puolin kunniallista elämää elänyt mies syyllistyi rikokseen, jota on vaikea käsittää.

Jokohan ihmisille valkenisi, että kaikkia pahoja tekoja ei voi ehkäistä kontrollilla? Kaikkkien asunnon hankkijoiden taustoja ei voi tarkistaa. Jokaista äänieristeiden ostajaa ei voi kontrolloida sen tarkistamiseksi, ettei hän vain suunnittelisi kidnappausta.

Tässä on keksittävä muita keinoja.
 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Valistunut arvaukseni on, että illuusio kontrollista tulee tulevaisuudessa voimistumaan.

Koomisin esimerkki tästä on lienee asehakemuksiin kaavaillut psykologiset testit. Vaikka lakialoitteen taustalla onkin koko Suomea ravistelleita traumaattisia tapahtumia, on lievästi sanottuna huvittavaa, ettei kukaan lainsäätäjistä ole vaivautunut ottamaan selvää, onko testeistä mitään hyötyä. Elämän rumien asioiden kohtaaminen on niin ahdistavaa, että päällisin puolin selväjärkiset lainsäätäjätkin pakenevat mieluummin lapsen maagiseen ajatteluun kuin kohtaavat tosiasiat.

Mikäli psykologiset testit tulevat, niiden avulla jää kiinni joitakin todellisia riskitapauksia. Tämän lisäksi suuri joukko tavallisia tallaajia leimataan potentiaalisiksi psykopaateiksi. Tämä on vain ikävä fakta: kaikki psykologiset testit antavat paljon vääriä hälytyksiä ja niiden tulkinta ilman haastatteluita ja muita menetelmiä lähentelee parapsykologiaa.

Saman tien voitaisiin testata koko kansakunta ja jaotella meidät hyviin, pahoihin ja hulluihin. Saataisiin ainakin sitä maagista kontrollin tunnetta.

Lakialoitetta odotellessa,
Tatu

Ps. En puolusta asehakemuksia. Minun puolestani voitaisiin sopia, että kukaan ei saa aseita. Puolustan niitä reppanoita, jotka jostain syystä haluavat aseensa ja tulevat turhaan leimatuksi yhteiskunnalle vaarallisiksi hylkiöiksi.