tiistai 27. lokakuuta 2009

PowerPointin turhat laatikkoleikit

Viihdyn huonosti seminaareissa ja esitelmätilaisuuksissa. Yksi tärkeimmistä syistä on Microsoftin PowerPoint, johon useimmat esitelmöitsijät turvautuvat. Se tappaa aivotoiminnan. Kun keskinkertaisuudet ottavat käyttöönsä tuon ohjelman, he pyrkivät luomaan PowerPoint‑esityksen sen sijaan, että kertoisivat ajatuksistaan.

Eläissäni olen tuskin törmännyt yhteenkään PowerPoint‑esitelmään, jota olisi kannattanut seurata. Jotkut viisaat ovat tosin näyttäneet muutaman arvokkaan kuvan tietokoneen näytöltä, mutta he ovat aina ymmärtäneet lopettaa siihen.

PowerPointin mukana katoavat esimerkkikertomukset ja elämänmakuiset tarinat. Niiden sijaan tulee laatikkoleikki.

Kannattaisi huomata sekin, mistä Jyväskylän yliopiston matematiikan dosentti Osmo Pekonen kirjoitti vähän aikaan sitten: Maailman huipputiedemiehet työskentelevät mielellään mustan taulun edessä, valkoinen liidunpala kädessä. Pekosen mukaan varsinkin matemaatikoille suhde liitutauluun on lähes eroottinen. Hyvän matemaattisen luennon pitää syntyä liitutaululla kuulijoiden edessä, sillä "usko tulee kuulemisesta ja oppiminen kirjoittamisesta".

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Keneltä tai mistä mahtaa olla tuo viimeisen lauseen lainaus?

Arto Köykkä kirjoitti...

Se on sitä samaa Osmo Pekosen kommenttia, mutta alkuosa "usko tulee kuulemisesta" on tietysti Raamatusta.

Obeesia kirjoitti...

Samaa mieltä Power pointista. Olin jo eräällä johtamiskurssilla, jolle jouduin. Kaikki käyttivät esitelmissään kyseistä ohjelmaa. Kun en siitä tykännyt, piirtelin kalvot itse. Sain suosiota.